Този умен кантар на Huawei ни помага да сме по-здрави

05 октомври 2018 10:36, прочетено 5136
35
Този умен кантар на Huawei ни помага да сме по-здрави

Ерата на Интернета на нещата започна и все повече устройства от ежедневието ни ще се сдобиват с безжични възможности. Тази тенденция е в ход от няколко години и на пазара постепенно започнаха да се появяват свързани климатици, хладилници, печки, прахосмукачки, лампи, контакти и какво ли още не. Цената на тези добавки вече e достатъчно ниска, за да бъдат включени в още повече устройства и дори в такива, които на пръв поглед нямат нужда от подобни екстри. Само на пръв поглед, защото веднъж ползваме ли ги, разбираме колко са удобни.

Едно от тези устройства е класическият кантар, който може да бъде открит в много домове. Не се замисляме много, докато го използваме, макар че понякога с трепет стъпваме върху него, за да разберем дали новата ни диета е дала желания резултат. През последните години тези устройства също се сдобиха с някои високотехнологични и полезни функции и доказателство за това е Huawei Body Fat Scale (AH100). Джаджата вече се продава и в България за около 50 лева, което е повече от добра цена за възможностите, които осигурява.

Устройството, което може да отчете тегло в диапазон 2.5-150 килограма, тежи 1.85 кг, а голяма заслуга за това има солидното закалено стъкло с полирани ръбове върху горната част. Джаджата работи с 4 х ААА батерии и е добре да се снабдите с такива предварително, защото не са включени в комплекта. Долната част е пластмасова и освен мястото за батериите съдържа 4 кръгли крачета, които се самобалансират за компенсиране на малките неравности върху пода. Имайте предвид, че не се препоръчва кантарът да се използва от хора с пейсмейкъри и други медицински импланти, защото той разчита на електрически импулси за отчитане.

Активирането на устройството става при стъпване върху него - тогава светва скрит под стъклото LED дисплей, който показва теглото, а малко по-късно и процента на мазнини в тялото. Важно е да стъпите с боси крака, за да може да се задейства BIA (Bioelectrical Impedance Analysis) сензорът, който осигурява допълнителната информация. Везната има памет за съхраняване на данните от множество измервания, а освен това може да различни автоматично до 10 потребители по тяхното тегло. По-интересно става, когато свържете кантара с телефона си през Bluetooth 4.1 - поддържат се устройства с Android и iOS.

Връзката може да стане през две приложения - Huawei Body Fat Scale и Huawei Health. Честно казано предпочитаме да ползваме второто, защото то служи и за отчитане на физическа активност и упражнения, така че е добре да виждаме цялата информация на едно място и да следим как се променя теглото. Освен това първото приложение не може да споделя събраните данни с други приложения и услуги, но пък служи за управление на кантара, добавяне на потребители и обновяване на софтуера на устройството.

Какво може да отчита Huawei Body Fat Scale? Заедно с теглото на потребителя добавеният BIA сензор позволява да се прави анализ на общо 9 телесни показателя. Предвид начина на измерване предполагаме, че този анализ няма абсолютна точност и данните могат да служат главно за лична информация, но не и да заместят получените от специализирано медицинско оборудване. Компанията посочва, че използва big data, математическо моделиране и алгоритъм с метода на главния компонент, а освен това разчита на напътствия от China Institute of Sport Science (CISS).

Въпросните показатели, които се визуализират в приложението, са следните. Вече споменахме за количеството на телесни мазнини, което се отчита в %, а освен това се показва BMI (индекс на телесната маса), мускулна маса (в кг), % на водата в тялото, съдържание на минерали в костите (в кг), съдържание на протеини (в %), мазнини в коремната кухина и базовата скорост на метаболизма (BMR), която помага за определяне на неутралния калориен баланс на тялото. Както виждате, това са много и разнообразни данни, които вероятно говорят повече на занимаващите се по-активно със спорт.

Приложението Huawei Body Fat Scale позволява и въвеждането на ежедневно напомняне, което със звуков сигнал от везната ще ви подкани да я използвате. Има и възможност да въведете желаното тегло, така че да следите как вървят усилията ви да го достигнете. Иначе и в двете споменати приложения можете да получите достъп до различни графики на дневна, седмична, месечна и годишна база за промяната на показателите и усреднени стойности за периода.

Би било добре в приложенията да са посочените стойностите, които се считат за здравословни, защото цифрите едва ли говорят много на потребителите. Подобна информация се появява в Huawei Health, но само, когато решите да споделите измерване. Освен това приложението Huawei Body Fat Scale не може да се свърже с други услуги като Google Fit например и да споделя данни към тях. Такава интеграция има в Huawei Health, но не и за данните за теглото.

С това се изчерпват възможностите на Huawei Smart Scale, които макар и да не са много могат да ни помогнат да обърнем повече внимание на физическото ни състояние и в крайна сметка да положим усилия да го подобрим. Добрата новина е, че цената на устройството е съвсем достъпна и на практика е сравнима с тази на обикновените кантари, което може лесно да го превърне в подарък за близки и приятели. В същото време кантарът осигурява значително по-богата функционалност от базовите модели и поне според нас инвестицията в него си струва. Иска ни се обаче да видим повече съвети за здравословен начин на живот и информация около нормалните стойности на показателите, но може би това ще бъде добавено с бъдещ ъпдейт.

Може да ви е интересно и това:
Платформата HiAI 2.0 на Huawei ще улесни навлизането на изкуствения интелект |  Visa ще партнира на Huawei за пускането на Huawei Pay в Европа |  Huawei разширява обхвата на своята стрийминг услуга за видео |  Huawei подготвя телефони с четворна камера и десеткратно приближение |  Honor 10 Lite ще бъде представен на 21 ноември | 

Тагове: Huawei | 

Коментари: 35 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: Kyky86 , 08 октомври 2018 13:48 Отговор

Той килограмите ги мери вярно, но всички други данни за мазнини, костна маса и т.н. си ги съчинява.

Автор: Вито , 08 октомври 2018 10:28 Отговор

Значи да речем до 60 кг вярно, над 60 грешно?! Голям кантар! Моят от лидъл silver crest като го местя из стаята е +- 1 2 кг.

Автор: Kyky86 , 08 октомври 2018 10:00 Отговор

Работи ли коректно?

Аз си бях харесал на Xiaomi кантара

ПОлзвам този кантар от както излезе.
За съжаление мога да каже, че на мен и на още няколко мъже показва пълни глупости!
Но на жена ми и разни нейни приятелки показва вярно!
Така, че ако не си от женски пол няма да ти показва вярно...

Автор: b.n.n. , 07 октомври 2018 20:39 Отговор

Това съвместимите кантари със старата версия (5).

Автор: AVKansazov , 06 октомври 2018 16:04 Отговор

Няма.Но можеш да сложиш някое от 2-те приложения на Хуауей.Health-а е за предпочитане.

Автор: В@НК0 , 06 октомври 2018 12:27 Отговор

Има ли синхронизация със Samsung Health? И дали има подобен кантар с такава синхронизация. На самсунг примерно.

Автор: AVKansazov , 06 октомври 2018 10:58 Отговор

200-те грама са от телефона

Автор: AVKansazov , 05 октомври 2018 22:56 Отговор

Само да поясня че става дума за това:
Може да видите този линк само ако сте регистриран.
Хуаея го взех защото исках да имам кантарче което се синхронизира с телефона и съм много доволен от приложението им "Здраве"(имам и часовник Фит и гривна А2).

Автор: npet , 05 октомври 2018 22:44 Отговор

@AVKansazov
Поздравления. Щом ти помага и си постигнал такива резултати, значи си заслужава парите.

Автор: PanasonicMobile , 05 октомври 2018 22:32 Отговор

Имам кантара от 15 април. За 59лв го взех. Модела е от миналата година. Мога да напиша кратко ревю.

Идеята на кантара не е да ти дава перфектно точни или 100% истински резултати за тялото. Не е медицински уред. Идеята е да следиш тези показатели и прогреса. Ако тренираш и си 20% мазнини или качваш маса, ще ти даде яснота накъде вървиш с тренировката.
Аз бях 19%, вече съм 12,5-13%. Цената от 59лв, а по горе видях и по-ниска е супер за такъв уред, защото за разлика от по-евтините, този работи с huawei health, който пък е софтуер за всичко свързано със здравето. И на едно място имаш, тегло, мазнини, мускули, сън, калории, крачки, тренировки и тн. Които пък ако имаш huawei id се запазват в облак и синхронизират между различни huawei устройства. Липсват нормите за всяка стойност. Трябва ровене в нета, за да разбереш дали си в норма или не за отделните стойности.
Работи отлично с повече от един човек. Аз го подкарах и на телефон и таблет едновременно без грижи. Но на не huawei телефон не се свърза допълнително, без да трябва да изтрия другите устройства. Може проблема да е в телефона.

Като цяло, който има huawei устройство е хубаво да си го вземе. Аз имам huawei watch 2, и двете устройства са ми свързани в huawei health. И всичко за здравето ми е в една програма, която има бекъп в облак.
Добре е да се прочете упътването, да не се мери с мокри, влажни крака или след тренировка. Има и аларма за напомняне да се претеглите. Желателно сутрин по едно и също време, а резултата да се следи на седмица, защото ежедневното тегло варира.