Повечето български картодържатели искат да плащат през телефона

Повечето български картодържатели искат да плащат през телефона

Българските картодържатели са силно заинтересовани от възможността за извършване на плащане чрез своите мобилни телефони, показва изследването MasterIndex 2018 на Mastercard. Според него три четвърти от активните картодържатели в България биха желали да използват своя смартфон за онлайн трансакции чрез мобилни приложения и за разплащания в търговската мрежа, като просто докоснат мобилното устройство до безконтактен терминал. Най-голям интерес към мобилните разплащания (около 80%) заявяват потребителите във възрастовите групи 18-24 и 35-44 години.

Според данните от MasterIndex 2018 потребителите в нашата страна използват мобилния си телефон главно за обаждания (96%), достъп до социални мрежи (77.1%), интернет (71.9%), чат (59.8%), работа и достъп до електронна поща (58.7%) и правене на снимки (66.8%). Когато имат възможността да използват своето мобилно устройство за разплащания, 50% от потребителите биха използвали услугата при пазаруване в супермаркети, 40.7% - за плащане на сметки, 27.3% - за покупки на дрехи и обувки. Всеки пети потребител би използвал мобилния си телефон за плащане в ресторанти, кафенета и барове, а всеки шести – за покупка на билети и други транспортни документи.

През последната година значително се е увеличил делът на картодържателите, които биха използвали мобилния си телефон за безконтактни плащания в супермаркетите (50% през 2018 г. срещу 42% през 2017 г.). Нарастващият тренд за предпочитане на мобилните разплащания е най-забележим сред картодържатели на възраст между 35 и 44 години, сред жителите на големите градове и притежателите на дебитни карти. Мобилните разплащания в страната стават все по-популярни, което се дължи както на положителните нагласи на потребителите към иновативни методи на плащане, така и на удобството и безопасността на мобилните трансакции.

Основният двигател на глобалната тенденция за развитие на пазара на мобилни разплащания е разработената от Mastercard платформа за токенизация Mastercard Digital Enablement Service (MDES). MDES технологията позволява на издателите на платежни карти да заменят PAN номера на картите със защитени дигитални токен символи, които са уникални само за едно мобилно устройство. Така всяка карта става уникална за един мобилен телефон и в случай на кражба няма да работи с друг. По този начин данните от картата се съхраняват безопасно, а при загуба или кражба на устройството платформата на Mastercard блокира конкретното означение за съответното устройство.

Първият мобилен NFC портфейл на българския пазар се появява през 2016 – издаден е от Първа инвестиционна банка и работи с технология на Mastercard. Две години по-късно, благодарение на добрата безконтактна инфраструктура развитието на пазара и технологичния напредък, българските потребители вече могат да избират между 4 мобилни портфейла – A1, myFibank, iCard и phyre, като всеки от тях е базиран на технология на Mastercard. До края на 2018 година всички ПОС терминали в България ще бъдат безконтактни, а заедно с това в страната ни навлизат и безконтактни банкомати, които ще могат да се ползват скоро. Припомняме, че от следващата година лимитът за верификация при безконтактни плащания с Mastercard и Maestro в България ще се повиши от 25 на 50 лева.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Този чип долу в дясно на банкоматите MyATM, които са боднали в офисите на Icard и A1 дали е за безконтактно теглене с телефон или карта?
    tzincbg
  • От A1 Wallet обещават и физическа дебитна карта. Някой пробвал ли е на безконтактен банкомат дали ще работи теглене с NFC на приложението?
    tokamak1
  • icard е в пъти по-добро откъм функционалност, освен това си има и пластика(карта) с която може да се теглят пари от АТМ.
    TRACKER
  • Доживяхме, в една друга статия намерих този промокод PHYREPROMO2 дава 2 лева при инсталация на phyre. Някой ако реши да се възползва, колеги :) :P
    lefera
  • Повечето БГ картодържатели не искат да плащат нищо ако може. :)
    tzincbg
  • Аз пък съм теглил безконтактно на банкомат на Уникредит с не тяхна карта.
    nixon442
  • Въпрос на време е да бъде сертифицирано !
    Боби13
  • то банкомати може и да има отдавна, но функционалността не е сертифицирана и не можеш да изтеглиш безконтактно :D
    HeHacuTko
  • ДСК имат в The Mall
    Blue Sky
  • аз пробвах скоро и не ми разреши безконтактно теглене на техен банкомат с тяхна безконтактна карта..
    maxito2
  • Уникредит
    Боби13
  • Къде има безконтактни банкомати?
    portis