Европейският парламент ограничава цената на разговорите в ЕС

Европейският парламент ограничава цената на разговорите в ЕС

Европейският парламент одобри нови правила, които ще ограничат цените на телефонните разговори между страните от ЕС и ще създадат условия за по-бързо навлизане на мобилните мрежи от пето поколение, като осигурят необходимата предвидимост за мобилните оператори, за да засилят инвестициите във високоскоростен интернет. По време на днешното гласуване бяха одобрени договорените по-рано от министрите на страните от ЕС мерки, според които от 15 май догодина цената на разговорите между страните в Съюза ще има таван от 19 цента, а текстовите съобщения ще струват не повече от 6 цента.

Заедно с това се предвиждат нови мерки за предпазване на потребителите на смартфони, включително ползващите уеб базирани услуги като Skype и WhatsApp, и се заздравяват изискванията за сигурността на комуникацията и ползването на криптиране. Въвежда се правото за запазване на телефонен номер в рамките на месец след прекратяване на договора и правото за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор. Планирани са и компенсации в случай на забавяне или при злоупотреби със смяната на оператор.

Страните членки на ЕС ще трябва да улеснят навлизането на 5G, като подготвят подходящи честоти до 2020 г., за да се изпълни целта на Европейската пътна карта за 5G, която предвижда до 2020 във всяка страна от ЕС да има поне един голям град с мобилна мрежа от пето поколение. Друга мярка от пакета предвижда известяване чрез SMS или мобилни приложения на засегнатите жители в случай на природни бедствия или големи инциденти. Страните ще имат 42 месеца за въвеждане на такива системи. По отношение на телекомите новите правила осигуряват предсказуемост за инвестициите и промотират споделяне на разходите и риска между компаниите, за да се постигне необходимото ниво на инвестиции в инфраструктура и 5G мрежи.

Източник: Европейски парламент

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция