Функцията Night Sight позволява на телефоните Pixel да снимат в почти пълна тъмнина

Функцията Night Sight позволява на телефоните Pixel да снимат в почти пълна тъмнина

С новите смартфони Pixel 3 дебютира и новата функция Night Sight, която разчита на изкуствен интелект, за да осигури ярки и ясни снимки на тъмно, без да се ползват статив и светкавица. Добавката вече е налична в Pixel 3 и дори в по-старите модели, макар че е с някои ограничения заради разликите в хардуера. Преди дни Google публикува обширен материал в своя Research Blog, който навлиза в подробности около използваните техники за изчислителна фотография и машинно обучение и посочва трудностите, с които е трябвало да се справят експертите на компанията, за да постигнат желания резултат.

Night Sight надгражда технологията HDR+, която дебютира през 2014 и разчита на комбинирането на множество кадри за получаване на крайния резултат. Промените включват сливането на повече кадри с цел подобряване на качеството на снимките при екстремно ниски нива на осветеност – между 3 и 0.3 лукса. Основна разлика между HDR+ и Night Sight е ползването на по-дълга експозиция за отделните кадри, което намалява нивата на шум. Това обаче може да доведе до размазване на кадрите при движение на ръката или наличието на движещи се обекти. Google се справя с това, като отчита наличието на движение в сцената и спрямо него задава скоростта на затвора.

Експозицията варира според различни фактори, включително дали телефонът има оптична стабилизация или жироскопът му регистрира движение. Заедно с това с функцията променя и броя за записаните кадри – 6 ако се ползва статив и 15 ако се снима от ръка. За правилното определяне на баланса на бялото Google използва машинно обучение, като е обучила алгоритъм да различава снимките с точен и неточен баланс на бялото. Night Sight работи най-добре с Pixel 3, защото алгоритъмът за баланса на бялото е обучен с негови снимки и няма да е толкова точен при старите телефони. В допълнение при Pixel се ползва и по-кратка експозиция на кадрите, защото телефонът не разполага с оптична стабилизация.

Примери за възможностите на Night Sight можете да видите в The Verge.

Източник: Google Research Blog

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Няма да е зле да спреш да критикуваш другите, че не четат какво точно казваш. Все пак, явно и ти не го правиш. Както казах, аз се доверявам на това, което виждам. Това, което виждам, са много добри снимки от телефоните от тази серия. Особено в сравнение с останалите флагмани. А DxO Mark и YouTube-ърите не ме интересуват особено в случая. И все пак на тях бих имал повече доверие, отколкото на теб. Освен ако нямаш намерение най-после да покажеш в какви ситуации Pixel-ът се е справил по-зле от твоя Samsung? Или ти просто нащрака снимките, разгледа ги на екранчето на телефона и си реши така?
    muamamu1
  • И аз се надявам да е било чист сарказъм, иначе ще е много зле работата... За 1 ден бил в него и разбрал, че камерата е по-зле от останалите - WTF... Сформирал СВОЕ ЛИЧНО мнение, а спори с всеки, че другите мнения не са истината и се опитва да го налага. По принцип личното мнение означава, че е лично, и всеки останал може да не се съгласява. И значи да не се вярва на Ютюбъри, блогове и т.н., но да вярваме на ЛеголасЕлф от форума на Мобайл България? Някак пак не върви. И разбирам ЕДИН блог/ютюбър да твърди, че е най-добрия камерофон и всички останали обратното, да кажеш, че сме будали да вярваме на него, но когато е ВСИЧКИ да пишат, говорят еднакво, може би по-правилно е да се запиташ "Да не би аз да греша?". Както и да е. Темата е за нощния режим: Както казах - по-значителното тука е как са направили толкова добре работещ Софтуер, който да може в такава тамнина да изкара такива снимки. Постижението си е наистина голямо.
    sladyrko
  • Е с това, че трябва да се доверяваме на DxO mark изби рибата ;)
    Боби13
  • [Quote]И си стоя зад думите, пикселите не снимат добре спрямо другите флагмани.a[/Quote] Чудя се на какво да вярва човек. Дали е по-правилно като сравняваме камерите на различни модели да гледаме снимки от тях и да си правим сметка или да вярваме на някакъв потребител в някой си форум, който явно не може да подкрепи твърдението си със снимков материал? Хем и тогава ти казах. Така че това си остава лично твое мнение и колкото и да си стоиш зад него то няма грам стойност за никого освен за теб самия.
    muamamu1
  • Хубаво е човек да си стои зад думите, дори да са леко казано нелепи. Пиксел 2 беше обявен за най-добрия камерофон от блогъри, сайтове за устройства, ютюб ревюъри и най-малкото човек като види 2 снимки между който и да е друг бранд и Пиксела, дори да има някакви зрителни проблеми, би видял огромната разлика. Айфона пък дори не е близко до Пиксела, дори XS не е на нивото на Пиксела от миналата година (2-ката). Не, че има лоша камера, но за снимки, дори не е близко. И кой снима така? Същото някой казват и за "Селфитата" - кой се снима така... Е има хора които снимат така. И не е толкова важно кой снима така, а как са надминали всички останали производители със софтуера си. Защото си е голямо постижение. И как така всичко си пробвал не разбрахме тука. Който телефон се спомене, все си пробвал или го имаш, брех да ти завиди човек. :|
    sladyrko
  • Но пък виждам много по-малко шум, отколкото ако разчиташ на дълга експозиция, голямо iso и обикновено софтуерно изсветляване.
    tzincbg
  • Разбира се че са нереални. Като се гледа снимката трябва да пише (тук е тъмно). :D
    geleto_
  • И аз съм на мнение, че в много случаи снимките стават нереално светли.
    chilko
  • Хубава е тази функция, но дали не изсветлява много снимката. Все пак трябва да е "нощна" , защото в противен случай става много изкуствена и нереална все едно е дневна. Според мен трябва да се намери баланса, защото да снимаш тъмно небе пък да излиза синьо е глупаво и изкуствено. Иначе е супер дано го развиват.
    wer_aac
  • Имат подобна функция, но не същата. Ето сравнение - https://www.anandtech.com/show/13503/the-mate-20-mate-20-pro-review/11
    chilko
  • Huawei Mate series и P series го имат този режим и е същото....
    viiipeer
  • Legolasa където спореше, че било лъжа :D По-добър софтуер за камера от този на Google няма, не вярвам и в близките години някой да ги надмине. С всеки следващ телефон камерата им е по-добра. Само да се продаваха и в нашата държава телефоните им, нямаше да се замисля за един малък Пиксел.
    sladyrko