· Lenovo иска да продаде в България над 60 000 смартфона до края на годината
· Първи снимки на Samsung Galaxy A5 показват прилика с Galaxy Alpha
· Microsoft маха таксите за разработчиците на приложения за Windows Phone
· Лари Елисън напуска шефското място на Oracle
· Българските продажби на Sony Xperia Z3 и Xperia Z3 Compact започват до края на месеца
· Процесорът Exynos 5433 може би ще е с деактивирана поддръжка за 64-битови инструкции
· Само 1 милион броя Galaxy Note 4 Edge до края на годината
· BlackBerry Porsche Design P'9983 е за хората с дълбоки джобове
· Sony очаква много по-голяма загуба заради смартфоните си
· Смартфоните с LTE ще струват под 100 долара в началото на 2015

Lenovo иска да продаде в България над 60 000 смартфона до края на годината

19 септември 2014 17:00 12 Lenovo иска да продаде в България над 60 000 смартфона до края на годината Плановете на Lenovo по отношение на българския пазар на смартфони са амбициозни и компанията заяви това вече неведнъж. На провела се днес в София среща с вицепрезидента на Lenovo Group и президент на Lenovo за регион Европа, Близкия изток и Африка Аймар де Ленкесен и Владислав Иванов, мениджър "Смартфони и таблети" за Югоизточна Европа в Lenovo, стана ясно, че плановете са до края на годината да бъдат продадени над 60 000 смартфона, което е особено впечатляващо, тъй като например таргетът за многократно по-големия румънски пазар е 100 000 броя.

Както може да се предположи, въпросите около сделката с Motorola съвсем не бяха малко, но тъй като тя все още не е получила необходимото одобрение, двете компании продължават да работят самостоятелно и коментарите около бъдещето й бяха предпазливи. Все пак стана ясно, че стратегията на компанията ще е базирана на двата бранда. Тъй като Motorola е много добре разпознаваема марка в Западна Европа (Германия, Англия, Испания) и страни като Щатите и Бразилия, тя ще продължи да се предлага на тези пазари. В същото време в Източна Европа, Русия, Африка, Азия и т.н. Lenovo ще предложи смартфони под своя бранд. Разбира се, ситуацията може да се промени в бъдеще и телефони на Motorola отново да се завърнат в нашите магазини. Засега не се планира включване в инициативата Android One, но това също може да се промени. Все пак преди дни Google обяви много нови партньори, които ще правят евтини телефони, а още се очакват през следващата година.

"Сделката с Motorola е много добра за нас", заяви Аймар де Ленкесен. Според него с нея компанията получава силен бранд със силна разпознаваемост, който е изграждан над 50 години, връзки с оператори и търговска мрежа и значителен обем продажби на телефони. Освен това Lenovo се сдобива със значителна интелектуална собственост - с Motorola придобива обширно портфолио от патенти, но освен това получава безплатен и неограничен достъп до патентите, които Google запази за себе си. В допълнение, Google вече реорганизира Motorola и в нея останаха много инженери, които са от особена важност за китайската компания. Така след сделката Lenovo ще има 5000 инженери, които се занимават само с разработката на телефони. Освен това и финансовото положение на Motorola е много по-добро.

По отношение на българския пазар Аймар де Ленкесен смята, че се различаваме по отношение на структурата, работата с партньорите и т.н., но се оказва особено важен за компанията, тъй като тук тя получава по-бързо резултати и помага на Lenovo да оптимизира стратегията си и за другите страни. Владислав Иванов смята, че пазарът ни е по-консервативен от останалите страни в региона на Източна Европа - например не се доверяваме на електронната търговия и търсим познатите канали на търговци и оператори, за да видим устройствата, преди да ги купим. Като цяло се очаква добрите позиции на Lenovo при компютрите и таблетите да дадат тласък и на бизнеса с телефони. "Невероятното в технологиите е, че няма ограничение за иновациите - винаги можеш да намериш подходящия ъгъл. Въпросът е искаш ли да инвестираш, или не, искаш ли да водиш, или да следваш", смята Аймар де Ленкесен.

Lenovo продължава да търси иновации, но въпреки позициите си остава скромна компания, която не мисли за себе си като за лидер, за да може да продължи да прави интересни неща, твърди Аймар де Ленкесен. След приключването на сделката с Motorola компанията ще стане трети по-големина производител на смартфони в света, но стъпката към второто място, което сега е заето от Apple, ще се окаже по-трудна и ще е нужно повече време. Все пак шефът на Lenovo за EMEA е убеден, че един ден компанията ще успее да се изкачи до първото място. Кога обаче ще стане това, засега не е ясно.

Все пак скоро ще видим устройства от областта на носимата електроника и това не е часовникът Moto 360. Най-вероятно става дума за новата умна гривна на Lenovo, за която се заговори преди няколко седмици. Тя не беше представена на IFA 2014, но по всичко личи, че ще я видим през идните няколко седмици. Все пак за стъпването в нови пазарни сегменти трябва да са изпълнени няколко условия, уточнява Аймар де Ленкесен. Това става при три условия - пазарът трябва да е достатъчно голям и с достатъчен потенциал; компанията трябва да има определени опит и познания за него и ако второто условие е изпълнено донякъде, компанията трябва да има план как да запълни празнините.

Носимата електроника все още е в ранни етапи от развитието си и около нея има прекалено голям ентусиазъм, но е обещаваща категория според Де Ленкесен. "Понякога е добре да изчакаш, за да уцелиш точния момент, вместо да се впуснеш първи и да се провалиш", допълва той. Всъщност това описва много добре досегашния успех на Lenovo - компанията стартира компютърния си бизнес едва през 2005 година с покупката на част от компютърното подразделение на IBM и по-малко от десетилетие по-късно вече е на първо място в този сектор. Продажбите на смартфони също стартираха сравнително по-късно, и то първоначално само в Китай, а след успеха там започнаха да достигат и до други пазари. Същото е и с таблетите.

Първи снимки на Samsung Galaxy A5 показват прилика с Galaxy Alpha

19 септември 2014 13:55 5 Първи снимки на Samsung Galaxy A5 показват прилика с Galaxy Alpha Samsung продължава с развитието на серията А от премиум устройства, започнала с Galaxy Alpha. Компанията се кани да пусне няколко модела в нея и един от тях ще бъде SM-A500, който ще се продава под името Galaxy A5. Информацията идва от сайта SamMobile, който ни показва и серия снимки на устройството. Те разкриват дизайн, който е подобен на този в Galaxy Alpha, но всъщност цената му ще бъде по-ниска, тъй като ще бъде в средния сегмент.

Първоначално се говореше, че смартфонът ще има изцяло метален корпус, а не само метална странична рамка, но според новите детайли това може да не се случи. Източниците на сайта подсказват, че Galaxy A5 ще е изработен от материал, който на пипане се усеща студен. Това е една от отличителните характеристики за телефоните с метален корпус и не е изключено Samsung да е избрала друг материал, който наподобява метал, но в същото време е по-евтин.

По отношение на техническата спецификация очакваме 5" HD Super AMOLED дисплей, 13МР основна камера, 5МР предна камера, четириядрен процесор Snapdragon 400, 2330 mAh батерия и 16GB вградена памет. Устройството ще има и обновена версия на интерфейса TouchWiz, като тази в Galaxy Note 4.

http://www.sammobile.com/2014/09/19/exclusive-this-is-the-samsung-galaxy-a5-sm-a500f/

Microsoft маха таксите за разработчиците на приложения за Windows Phone

19 септември 2014 13:00 0 Microsoft маха таксите за разработчиците на приложения за Windows Phone Microsoft обяви, че възнамерява драстично да промени политиката си спрямо разработчиците на приложения за Windows Phone. Компанията от Редмънд вече ще таксува разработчиците еднократно при тяхната регистрация и няма да изисква годишни такси, както беше до този момент. По този начин разходите на разработчиците ще намалеят драстично, което би трябвало да окуражи повече програмисти да обърнат внимание на мобилната платформа на Microsoft.

Промяната ще засегне както нови клиенти на Dev Center, така и всичките над 600 000 вече регистрирани разработчици. В същото време Microsoft представи и програмата Dev Center Benefits, чиято цел е да подпомогне разработчиците с допълнителни услуги и помощ. Програмата се предлага на 3 нива, които дават достъп до различни екстри като по-ранен достъп до SDK, помощ при маркетинга на продуктите и др.

blogs.windows.com/buildingapps/2014/09/17/new-dev-center-lifetime-registration-benefits-program/

Лари Елисън напуска шефското място на Oracle

18 септември 2014 23:15 0 Лари Елисън напуска шефското място на Oracle Съоснователят и изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън обяви, че ще напусне шефското си място в компанията. Смята се, че той е пети по богатство човек в света, а на негово място веднага ще застанат Марк Хърд (бивш изпълнителен директор на HP и свален със скандал) и Сафра Кетц (сегашен финансов директор на Oracle). Елисън няма да остави напълно Oracle тъй като ще заеме поста изпълнителен председател на борда на директорите и ще стане главен технически директор, който ще се грижи за софтуера и хардуерното инженерство в компанията.

Елисън е на 70 години и е бил начело на Oracle от основаването й през 1977 година. Известен е с ексцентричния си характер, щедрото харчене, покупките на много имения и дори на остров, проектирането на едни от най-бързите яхти в света и т.н. Все пак най-известен е със създаването на най-голямата компания за бизнес софтуер в света, конкурент на гиганти като IBM и Microsoft.

http://www.cnbc.com/id/102014022

Българските продажби на Sony Xperia Z3 и Xperia Z3 Compact започват до края на месеца

18 септември 2014 17:55 0 Българските продажби на Sony Xperia Z3 и Xperia Z3 Compact започват до края на месеца Броени дни след световната им премиера по време на изложението IFA в Берлин, се състоя и българското представяне на новите мобилни продукти от серията Xperia Z3 на Sony плюс гривната SmartBand Talk. Българските продажби на Xperia Z3 и Xperia Z3 Compact в магазинната мрежа на мобилните оператори и големите търговски вериги ще започнат от края на месеца, а през следващия очакваме и идването на таблета Xperia Z3 Tablet.

Xperia Z3 е с дебелина на корпуса 7.3мм и е напълно защитен от проникване на прах и вода благодарение на най-високата степен на водоустойчивост на пазара (IP65/68). Предлага 20.7MP камера с 1/2.3" Exссmor RS for mobile сензор, нов 25мм G Lens обектив и поддържа светлочувствителност по ISO до 12 800 за по-добри снимки дори и при слаба светлина. На разположение е много ярък 5,2" TRILUMINOS дисплей с технология Live Colour LED и X-Reality, а специалните технологии за спестяване на енергия дават възможност до 2 дни автономна работа.

Сред останалите уникални характеристики се нареждат функциите PS4 Remote Play, Hi-Res Audio, поддръжка на цифрово изолиране на шума и DSEE HX подобрение на звука. Те са присъщи и на Sony Xperia Z3 Compact, който е много по-компактен и съответно по-удобен за работа с една ръка. Във водоустойчивия корпус с дебелина 8.6 мм са поместени 4.6" 720p дисплей, същата камера и процесор - четириядрен чипсет Qualcomm Snapdragon 801 с честота 2.5 GHz и 4G LTE модем.

Процесорът Exynos 5433 може би ще е с деактивирана поддръжка за 64-битови инструкции

18 септември 2014 11:00 0 Процесорът Exynos 5433 може би ще е с деактивирана поддръжка за 64-битови инструкции Както е известно, на някой пазари фаблетът Samsung Galaxy Note 4 ще се предлага с процесор Exynos 5433. Интересното в случая е, че Samsung не вдигат никакъв шум около този чип и неговите спецификации засега са обвити в мъгла. Според AnandTech една от причините за това е, че Exynos 5433 на практика няма да е кой знае колко иновативен чип. Към момента е по-вероятно той да използва ядра Cortex A57 и A53, но в същото време поддръжката на 64-битови инструкции ще е деактивирана, защото от Samsung разработват отделна серия 64-битови процесори, които ще се появят на по-късен етап като Exynos 7.

По този начин потребителите ще получат най-новия дизайн на ARM и свързаните с него предимства като по-ниска консумация на енергия, но ще трябва да почакат за 64-битови инструкции, въпреки че A57 и A53 на теория поддържат такива. Пак според AnantTech Exynos 5433 ще е оборудван с видеочип Mali T760, който работи с тактова честота 700 Mhz и със сигурност е най-доброто на пазара към днешна дата.

http://www.anandtech.com/show/8537/samsungs-exynos-5433-is-an-a57a53-arm-soc

Само 1 милион броя Galaxy Note 4 Edge до края на годината

18 септември 2014 10:00 0 Само 1 милион броя Galaxy Note 4 Edge до края на годината Според последна информация на сайта SamMobile версията на Galaxy Note 4 с извит дисплей ще бъде относително трудна за намиране поне в рамките на настоящата година. Актуалната прогноза е, че Samsung ще успее да произведе само 1 милион броя от фаблета, вероятно заради трудностите при производството на дисплея. Именно това е и причината Galaxy Note 4 Edge да не бъде предлаган в началото дори на големи пазари като английския.

Отсъствието на устройството от магазините във Великобритания вече беше потвърдено от местната верига Clove. За сметка на това европейската премиера на стандартното издание на Note 4 ще бъде през седмицата, която започва на 13 октомври, а от Clove вече са потвърдили и цената, която поне за Великобритания ще е в размер на 575 лири без договор.

http://www.sammobile.com/2014/09/16/clove-says-the-uk-wont-be-part-of-initial-galaxy-note-edge-launch-confirms-galaxy-note-4-pricing/

BlackBerry Porsche Design P'9983 е за хората с дълбоки джобове

18 септември 2014 09:28 0 BlackBerry Porsche Design P'9983 е за хората с дълбоки джобове BlackBerry и Porsche Design продължават своето сътрудничество и резултата е нов смартфон с характерен дизайн и подобаващо висока цена, която ще го направи достъпен само за ограничен брой потребители. Моделът Porsche Design P'9983 използва платформата BlackBerry 10 и комбинира премиум материали като сапфирено стъкло за лещата на камерата, стомана за логото на Porsche Design и шасито и специален материал за задния панел. Устройството има и интересна клавиатура, която е изработена от синтетичен материал, но създава илюзията за стъкло със специален 3D ефект на сребристия шрифт.

Сред характеристиките на телефона са двуядрен процесор Qualcomm MSM8960 с честота 1.5 GHz, 2GB RAM, 64GB вградена памет, MicroSD слот, 3,1" SuperAMOLED дисплей с резолюция 720 x 720 пиксела, 8М и 2МР камери и сменяема батерия с капацитет 2100 mAh. BlackBerry са добавили и специален Porsche Design PIN във формат 2AAXXXXX, така че всеки да може да разбере, че сте похарчили неприлично висока сума за смартфон.

В комплекта са включени премиум слушалки, международен комплект за зареждане, кърпичка за полиране и USB кабел, а допълнително се предлага заден панел от италианска кожа в различни цветове. Продажбите на BlackBerry Porsche Design P'9983 започват през октомври в магазините на Porsche Design и през избрани оператори и търговци.

http://www.blackberry.com/p9983

Sony очаква много по-голяма загуба заради смартфоните си

17 септември 2014 14:10 2 Sony очаква много по-голяма загуба заради смартфоните си Sony ревизира прогнозата си за финансовото си представяне през годината и обяви, че ще отпише допълнителни 1,7 милиарда долара, което се дължи главно на бизнеса с мобилни телефони и таблети на Sony Mobile. Според японците те са надценили очакваните приходи от устройствата и поради това са решили да променят стратегията си и да приемат загубата. Като резултат за финансовата година, която завършва през март 2015 година, се очаква обща загуба от над 2,1 милиарда долара.

В резултат на вътрешната ревизия на мобилното подразделение в средата на лятото, Sony ще заложи и нова регионална стратегия, която предвижда в определени пазари да се предлагат главно модели от висок клас и да се намали портфолиото с модели от среден. Посочва се и че първоначалният план за увеличаване на пазарния дял чрез продаване на устройства с минимална печалба не е сработил и вече ще се обърне внимание на намаляване на риска и постигане на по-стабилна печалба.

http://uk.reuters.com/article/2014/09/17/uk-sony-outlook-idUKKBN0HC0HC20140917

Смартфоните с LTE ще струват под 100 долара в началото на 2015

17 септември 2014 12:00 0 Смартфоните с LTE ще струват под 100 долара в началото на 2015 Цените на бюджетните смартфони с LTE възможности ще паднат под 100 долара през първото полугодие на следващата година. Това твърдение идва от онлайн изданието DigiTimes, което се позовава на източници от средите на производителите. Основна причина за драстичния ценови спад са новите чипове на Qualcomm и MediaTek. Както е известно, двете компании влязоха в ожесточена ценова война за пазара на LTE решения и това доведе до невиждан спад в цените на процесорите.

Някой китайски производители и в момента вече предлагат базови смартфони с LTE на цени, започващи от 114 долара, което бе немислимо само допреди няколко седмици. Причина за очакваното развитие на цените е и чувствителният в това отношение китайски пазар, който към момента е концентрирал вниманието на големите играчи със своя огромен потенциал.

http://www.digitimes.com/news/a20140915PD214.html

Форум

Твоето мнение | Нова тема

Samsung I9301l Galaxy S3 Neo
Samsung I9301l Galaxy S3 Neo

в AMCO
492.00 лв.
480.00 лв.

Samsung I8190 Galaxy S III mini
Samsung I8190 Galaxy S III mini

в NPHONE
298.00 лв.
290.00 лв.

Nokia Lumia 925
Nokia Lumia 925

в Gsmelite
578.00 лв.
545.00 лв.

Nokia Lumia 900
Nokia Lumia 900

в MAXGSM
849.99 лв.
837.00 лв.


Последни новини от България