Изтекоха първите снимки на Nokia Rover! Ползва ARM Cortex-A8

08 август 2009 19:30, прочетено 21145
46
Изтекоха първите снимки на Nokia Rover! Ползва ARM Cortex-A8
До началото на Nokia World 09 има по-малко от месец и в Мрежата започнаха да се появяват все повече детайли за новите устройства, които очакваме да видим тогава. След снимките на Nokia N97 Mini, сега онлайн (в сайта kaskus.us ) попаднахме и на първите реални изображения на новия Интернет таблет на компанията, който досега познавахме под кодовото име Rover. Те потвърждават информацията, че устройството има подвижна QWERTY клавиатура, като забелязваме и добавената 5МР камера с автофокус, оптика Carl Zeiss и двойна LED светкавица. Под капака се виждат слот за допълнителна памет, както и такъв за добавяне на SIM карта, което до голяма степен потвърждава информацията, че Rover ще има мобилни възможности. От етикета става ясно, че вътрешното означение на устройството е RX-51 - докато телефоните на компанията носят индекс съдържащ буквите RM, символите RX са запазени за серията Интернет таблети, базирани на Maemo. Това допълнително ни уверява, че става дума за снимки на първото устройството с Maemo 5. В опаковката се вижда и ТВ кабел, подсказващ за наличието на ТВ изход. Устройството може да дебютира по време на събитието Maemo Summit 2009, което ще се проведе между 9 и 11 октомври в Амстердам, Холандия. Междувременно Nokia RX-51 се появи в страницата на FCC, а в документите с тестове се споменават 3G, Bluetooth и Wi-Fi възможности.

Ново
По-рано пропуснахме да забележим, че върху снимките на задната част на дисплея се вижда надписа ARM Cortex-A8 | 32GB. Това подсказва, че вградената памет вероятно е в размер 32GB, а процесора е като този в Palm Pre, iPhone 3GS и Samsung Omnia HD.

http://bit.ly/wj2eq
http://www.kaskus.us/showthread.php?t=2170963

Коментари: 46 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: deezel , 20 август 2009 12:59 Отговор

Точно това ме привлича в него, неограничените възможности. Затова и мсиля да си го взема, но по-скоро като ъпгрейд на N800, не заместител на iPhone.

Автор: chilko , 20 август 2009 12:53 Отговор

както стана дума n900 има определена, тясна таргет група на ърли адоптери, oss ентусиасти, уеб професионалисти и т.н., които преди години прегърнаха maemo с отворени обятия. това е hacker's phone, нещо, което iphone не може да бъде.

Автор: deezel , 20 август 2009 12:41 Отговор

More like, но не и like.
Колкото и да се доближават всички производители до нивото на юзабилити на ябълката, не го достигат или минават. А аз разсъждавам така - защо да се занимавам да минавам на друга платформа, ако тя е почти толкова или дори толкова добра, колкото моята? Виж, ако е по-добра, дори с малко, бих се съгласил.
Все пак, да изчакаме анонса и някое-друго видео, пък тогава ще говорим пак.

Автор: chilko , 20 август 2009 12:27 Отговор

Due to variety of visual effects, smooth transitions and decent reaction time of the touch screen (which is a significant improvement over the Nokia N97), the N900 feels more like the Apple iPhone.

Автор: deezel , 20 август 2009 11:34 Отговор

Точно затова им се чудя. Какво печелят? Прецизност, ок. Но колко приложения изискват такава прецизност?

Автор: chilko , 20 август 2009 11:30 Отговор

резистивните пък са по-прецизни. още един пример за огромния прогрес на технологията са дисплеите в последните wm телефони на htc.

както и да е, ако следиш maemo.org знаеш, че общността държи да е резистивен.

This resistive touchscreen and spacebar bullshit is a really good reason to buy Nokia products, imho. Everyone's going on about how stupid and uncool they are, yet they stick with what they think is the superior solution. That's respectable.

While everyone else is busy caressing the "cool" stuff, I'll just use my vastly more accurate nail on the Nokia touchscreen, and press the spacebar where it's closest to my right thumb, thank you very much.

Автор: deezel , 20 август 2009 11:21 Отговор

Защото колкото и да се оптимизира, не може да достигне сензитивността на капацитивната. И има едно меко, потъващо усещане. Придава неприятно усещане за евтин телефон. Защо не използват капацитивен, това ме изненадва, има технологии за стилуси за такъв тип екрани, ако толкова държат на тях.

Автор: chilko , 20 август 2009 10:57 Отговор

няма нищо лошо в резистивната технология, в последните месеци отбелязва огромен прогрес - показват го и новите телефони на samsung и nokia 5530. при n900 има много неизвестни неща за да се прави заключение, но съм сигурен че ще има изненади. ще изчакам представянето

проблема е че масовия потребител асоциира капацитивния дисплей с хай-енд устройство. резистивната има предимства спрямо капацитивната и след като поддържа мултитъч не виждам защо да не се ползва.

Автор: deezel , 20 август 2009 10:48 Отговор

Честно, Rover ми допада. Ако не беше резистивният дисплей, бих го обмислил като покупка.
Maemo е страшна платформа, на N800 се държи все по-лагаво с всеки ъпдейт, но на по-добър хардуер предполагам ще лети. Дори сегашната версия (Diablo, ако не се лъжа) има чудесен и finger-friendly интерфейс, добро софтуерно обезпечение и сравнително красив естетически графичен модел на работа.
Сега възлагам надежди на Rover, защото, да си го кажем честно, Интернет таблет никога не е бил популярна ниша, следователно малко хора се занимаваха с разработка на софтуер. Сега, след като N900 се класифицира като телефон (въпреки че е таблет с GSM/HSDPA модул), очаквам доста повече разработчици да обърнат очи към Maemo.
Бтв, както стандартните Linux дистрибуции, Maemo също има вградено приложение за работа със софтуерни хранилища. Накратко, за тези, които не ме разбират, нещо като AppStore, но се добавят източници (сорсове), от които устройството да черпи софтуер. Така могат да се използват неофициални програми, тествани само в Maemo обществото и, въобще, няма ги рестрикциите в AppStore. За iPhone потребителите - получава се нещо като Cydia (Бог да прости Installer), но официално пропагандирано от компанията производител.

Автор: A4i , 19 август 2009 23:48 Отговор

Айде бе , този телефон беше предвиден да излезе миналата година (2008 ) лятото. Собствениците на N800/810 им се изчака "чакалото".