Android 4.0 Ice Cream Sandwich идва с нови интерфейс и възможности

19 октомври 2011 06:10, прочетено 5187
1
Android 4.0 Ice Cream Sandwich идва с нови интерфейс и възможности
Разбира се, освен Samsung Galaxy Nexus, не по-малко внимание заслужава и най-новата версия на Android. Познаваме я под името Ice Cream Sandwich и ще носи пореден номер Android 4.0. Както очаквахме, тя обновява интерфейса на платформата, като заема елементи от Honeycomb и я прави съвместима с таблети и телефони. Използва дори нов шрифт, наречен Roboto, който според Google е създаден за добро представяне върху екрани с висока резолюция. В интерес на истината, компанията заяви, е ICS е оптимизиран за екрани с резолюция от 1280 х 700 пиксела. Платформата вече поддържа хардуерно ускорение за всички прозорци и то е активирано по подразбиране.

Освен новия интерфейс, Android 4.0 предлага и подобрени възможности за многозадачна работа, обновен начин за достъп до нотификации (дори и при заключен телефон); променено е приложението за камерата, което вече предлага възможност за снимане без никакво забавяне; вградени възможности за редактиране на изображения и за създаване на панорами; пълна поддръжка на NFC; нов телефонен указател, който позволява и разглеждането на публикуваните от контактите онлайн снимки и техните онлайн статуси в различните социални мрежи; и дори ново приложение за отключване на телефона чрез разпознаване на лица.

По отношение на NFC откриваме Android Beam за директно споделяне на връзки към страници и приложения и др. между два телефона чрез докосването им. При видеоразговори през Gtalk вече има и възможност за прилагане на ефекти върху изображението. Промени има и в браузъра, който осигурява възможност за работа с до 16 отворени страници и може да синхронизира отметките с Chrome. Разполага и с възможност за запазване на страници. Gmail също е променен и предлага опция за търсене в пощата дори и без връзка с интернет. С Android 4.0 идва и възможността за пълна деактивация на всяко приложение, дори на вградените.

Това е малка част от промените в платформата и освен тях има още много - всички те правят Ice Cream Sandwich най-доброто издание на Android досега. Най-важното е, че Google разбира значението на доброто потребителско преживяване и полага видими усилия за унифициране на интерфейса и запазването му постоянен във всички аспекти от новата платформа. Както може би се досещате, тя означава и край за Honeycomb, тъй като ще работи с устройства с различни резолюции на екрана.

Android 4.0 ще бъде пуснат през ноември, но вече е достъпен SDK, за да могат авторите на приложения да започнат работа. Ъпдейт до новата версия първи ще получи Nexus S, но според Google, Android 4.0 може да работи и с останалите телефони с версия 2.3 (при наличие на хардуерни бутони, софтуерните няма да се показват). Остава да видим кой производител ще обяви, че ще предложи официално обновяване.

Може да ви е интересно и това:
Калъфи за Galaxy S10 Plus разкриват, че телефонът ще е с четворна основна камера |  Ето колко ще струва Samsung Galaxy S10 в Обединеното кралство |  Opera за Android вече включва портфейл за криптовалути |  Samsung ще закрие фабрика за мобилни телефони в Тиендзин |  Samsung започна продажбите в България на своите QLED 8K телевизори | 

Тагове: Samsung |  Ice Cream Sandwich |  Android | 

Коментари: 1 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: Crazy Heart , 19 октомври 2011 09:04 Отговор

Най-сетне е официално