Работата по Nokia 808 PureView е продължила 5 г. Ето видео с най-важното

Работата по Nokia 808 PureView е продължила 5 г. Ето видео с най-важното
Продажбите на камерафона Nokia 808 PureView, който през февруари успя да ни изненада с фотосензор с впечатляващата резолюция 41МР, започват през този месец и това повод за финландската компания да ни припомни най-важните неща около него. Все пак работата по устройството е продължила 5 години, а технологията PureView, която наскоро спечели награда TIPA, ще бъде добавена и в други от смартфоните на компанията - особено в моделите от серията Lumia.

За целта компанията публикува 8 минутен клип, който е заснет изцяло с камерафона, а в него чрез интервюта е проследен пътя от първоначалната идея, надраскана върху салфетка, до реализацията. За тези години на Nokia се е наложило да проектира свой фотосензор и технологии за производството му, тъй като съществуващите се оказали с ограничени възможности за нуждите на компанията. Разбира се, в устройството има и впечатляващи софтуерни алгоритми, обработващи получената от сензора информация, които позволяват запечатването на невероятно количество детайли и правят възможно мащабирането на кадъра без загуба в качеството при снимки и видео.

Снимки, заснети с Nokia 808 PureView, може да видите на адрес:
http://www.flickr.com/photos/nokiaofficial/

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Досега важеше "и най-скапания фотоапарат снима по-добре от телефон",а с тази уникална Нокиа май това ще се промени.Дори малко над най-скапаните фотоапарати не са по-добри от Нокиа 808. Винаги ще се намерят такива,които да пишат "по-добре фотоапарат,камера,мп3 и т.н. отделно".Винаги ще има и такива,които не могат да носят DSLR-а в задния джоб,камерата в предния и т.н.Огромна крачка напред,дано и останалите производители засилят темповете на подобряване на камерите си.
    Българин
  • Kaзвам: Харесва ми! И то много! Влез в същия сайт в ревюто на някоя сапунерка и виж тя как снима на 800ИСО! Че моята която е с 1/1.8" сензор не би се справила толкова добре на 800ИСО! А какво да говорим за повечето които са с 1/2.3", че има и с по-малки сензори даже! Явно тази технология за сбиване на пикселите работи много добре. Замислям се за едно нещо - няма ли някоя програма за PC която да върши същата работа? Например да ми сбие всичките снимки от 10мп на 3-4 но да го направи с някакъв подобен алгоритъм на pureview? Хем ще ми заемат по малко място и ще зареждат по бързо при преглед, хем ще изглеждат по добре!
    ion4ev
  • Влез на dpreview линка, който съм пуснал. В края на ревюто на сензора има 3 тестови кадъра. Погледни първия, който е правен на 800 ИСО. Виж го в пълния му размер и ми кажи, че ти харесва. Отделно телефон с батерия 1400 mAh и такъв екран си е полумъртъв всяка вечер, кво остава ако се засилиш да снимаш с него. Отделно не ми се мисли колко време телефончето ще записва в паметта си 41 мегапикселен кадър, ако решиш да ги ползваш тия 41МР, щото сещаш ли се? Те тия 41МР не са включени по дефолт, а трябва да влезеш в незнам си къв режим, че да можеш да ги ползваш. Да, предполагам, дори почти съм убеден, че това ще е телефона с най-добрата камера за дълго време напред. Но аре Нокиа да не се опитват с евтини рекламни трикове да заблуждават потребителите.
    athom
  • В момента снимам с "турбо-сапунерка" дето им викат с 1/1.8" матрица - прави прекрасни снимки и в тесния край доста добри портрети с "боке" ефект. За видео си ползвам fullHD видеокамера, една от най-компактните. Сигурен съм, че нокиата няма да може да ги надмине по качество. НО! Както винаги има едно голямо НО! Като тръгна някъде на екскурзия в чантата си нося 2 телефона, камерата, фотоапарата и още един куп глупости и рамото направо ще ми се откачи в края на деня. С удоволствие бих заменил фотото и видеокамерата за една 808 и която ще ми спести към 1 килограм багаж в чантата, ще се справя почти толкова добре и най-важното - ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ С МЕН! П.С. Е вярно, щеше да е по добре телефона да имаше HD екран, малко по добър хардуер и андроид ОС, а може и слот за 2 карти :) Тогава щеше да ми спести да нося и втори телефон, но тази нокия + сносен андроид телефон като втори е супер комбинация :)
    ion4ev
  • Чудесно, че постна снимката. Така се сетих да постна линка с ревюто в най-реномирания сайт за фотографска техника. Който разбира английски и се интересува от фотографските възможности на телефончето, да чете за да не остава заблуден от маркетингови трикове и т.н. http://www.dpreview.com/news/2012/02/27/Nokia-808-PureView-with-41MP-sensor
    athom
  • сензора на 808 е много по-голям от тези в компактните фотоапарати и е почти е като този в nikon 1
    chilko
  • Всичко ок, камерата е изпипана и т.н. Но да ми се обяснява, че ще замести компактните фотоапарати, че чак и DSLR-а ми, е меко казано смешно. Има си едно нещо, което се нарича физически размер на матрицата и той в телефоните е в пъти по-малък от тези, монтирани в ДСЛР и високия клас компактни фотоапарати. Всеки един фуллфрейм на 7-8години ще РАЗМАЖЕ тази Нокиа, всеки един компактен фотоапарат от клас среден и нагоре ще РАЗМАЖЕ тази Нокиа. Това го казвам без въобще да имам неприязън към марката Нокиа, още по-малко към въпросния модел. По-нагоре някой беше споменал за зуум без механика и оптика. Това го споменете в някой фотографски форум (няма да давам линкове, за да не се приеме като реклама), за да видите каква ще е реакцията на хората занимаващи се ПРОФЕСИОНАЛНО с фотография. Хората просто ще се усмихнат снизходително. Отделно не виждам какво толкова ще направим с тази 1400 милиамперчасова батерия, ако снимам на тъмно, където се очаква въпросния телефон наистина да отвее конкуренцията, то колко снимки автономия ще имам, преди да трябва да спра да снимам щото после може и гаджето да иска да ми се обади? П.С. Всичко по-нагоре го пиша от фотографска гледна точка и като човек сменил 4-5 фотоапарата от висок клас. Предполагам, че телефона ще намери фенове все пак, но не бива да се заблуждават масите, че видите ли с този телефон ще станем всички Ансел Адамовци.
    athom
  • [Quote]Тема: Re: Работата по Nokia 808 PureView е продължила 5 г. Ето видео с най-в Автор: Troll_ Публикувано: 22.05.2012 09:48 Всичко хубаво, телефонът е перфектна камера... ...Как да си купя нещо, което знам, че няма да се развие грам повече, че програмистите вече почти не правят нови приложения за Симбиан...[/Quote] Ще си го купиш заради снимките и видео записът, т.е. ще си купиш фотоапарат с прекрасен видео запис и телефонни екстри. Акцента пада върху заснемането, а там у-вото е най - доброто представяно някога.
    vladovn
  • Всичко хубаво, телефонът е перфектна камера... Обаче, защо, по дяволите, го пускат с ОС, която самите Нокиа са обявили замъртва??? Пък била и последна версия на Симбиан... Как да си купя нещо, което знам, че няма да се развие грам повече, че програмистите вече почти не правят нови приложения за Симбиан...
    Troll_
  • най-добрата камера е тази която е винаги с теб.. това е факт. Аз със N8-ца успявам да си заместя DSLR-а в доста ситуации.. пък какво остава за 808. Ето, виж сам: http://www.esato.com/phonephotos/index.php?uid=206975 Symbian 10.1 е адекватен OS със прекрасна функционалност.. прави всичко, което и "модерните" OS-и.. С 808 вече наистина можеш да сложим началото на края на компактния клас фотоапарати.
    wfargo
  • Който иска да прави качествени снимки, надли ще се замисли за смартфон. Ама като друго не могат Нокиа да измислят в момента, се тупат в гърдите с това недоносче. За един смартфон е най-важно първо с каква ОС е и каква е изобщо екосистемата (тая модерна думичка) около него. Разбира се и хардуера е важен, доколкото да може телефона да се възползва максимално от ОС-то. Но да направиш телефон около идеята да прави снимки ми се струва загубена кауза предвид факта, че една камара фотоапарати ще го направят смешен и същевременно на обикновенния потребител ще му е все тая дали е 8, 12 или 41MP. Но кой съм аз да критикувам голямата фирма Нокиа, казах голяма а не успешна. :D ;)
    osama11
  • с 808 ставаме свидетели на истински технологичен пробив с мащаби рядко срещани в индустрията. Надявам се да са патентовали основните неща, защото няма да се изненадам ако след 1-2 години самсунг или аппле да кажат с гордост че те са я създали. Приближаване без загуба на качество, без да се налага оптичен механизъм (yes) Комбиниране на група пиксели с цел да се създаде един по-голям/качествен пиксел за по-добро качество. (yes) Вграден ND филтър. (yes) Стабилна Xenon светкавица и LED крушка (yes) 1080p видео за което се използва всеки един пиксел от сензора, а не само определен брой от тях както е при всички други смартфони (yes) до 140 децибела звукозапис по време на видеозапис без дисторция (yes) Вграден видео чип в самия сензор, които работи в комбинация с главното GPU. (yes) Credit, where credit is due.
    wfargo
  • Като минуси, много слаба резолюция на дисплея, много слаба втора камера, само 512 рам, която се натоварва бързо и слаба батерия...
    Beчния
  • Никой друг телефон в света няма всичките функции на този телефон... Можеш да правиш абсолютно всичко с този телефон и то на макс. 100% абсолютно всеки е харесал това което е видял в този телефон. Трансмитер, памет колкото щеш, усб дет си щеш, трансфер на всичко, социални мрежи и основни програми полезни за всекидневието. Просто е безсмислено да се коментира. Уникално!
    edis_feyziev
  • Така е, това е целта на играта...
    Beчния
  • Ама вярно е забавно, когато някой спами чуждите любими теми. http://www.mobilebulgaria.com/forum/read.php?parent_id=394583&cat_id=6&view=0 По темата, явно Nokia са решили да изпъкнат със фотоснимачните достойнства. Сега май всяка марка гледа да хване нещо, с което да изпъква. Един с диагонал на дисплея, друг с резолюция, трети с тънък размер, здравина и батерия, а други - с 16-ядрен процесор и 64 GB RAM... Nokia са си хванали камерата.
    Sage
  • Ако имаше и Instagram за Symbian... Мамка му, във всеки телефон има по нещо, което ме отказва от него.
    fintaraBG
  • Дано и цената му е поносима.
    NickRey
  • Ако имам повече пари то това ще е втория ми телефон. Бих го ползвал главно за снимки.
    Beчния
  • x2 :D На @Troll му казах, че има доста конкуренция във форума.
    vladovn