Щатските мобилни телефони са с вградени датчици за проследяване

03 януари 2007 00:00, прочетено 1628
16
Щатските мобилни телефони са с вградени датчици за проследяване
Лоши новини за потребителите на мобилни телефони в Щатите. Оказва се, че почти всички апарати, продавани в Страната на неограничените възможности, са оборудвани с чип за проследяване, който може да бъде активиран дистанционно. Още по-лошото е, че той може да държи микрофона на телефона включен, дори когато устройството е изключено - единственото решение е изваждането на батерията му. От Федералното бюро за разследване са използвали именно тази технология за събиране на доказателства за неотдавна състоялия се процес срещу занимаващия се с престъпна дейност клан Дженовезе. По принцип такива действия могат да се предприемат само след получаване на съдебно разрешение, но пък колко пъти сме виждали по филмите как "инициативни" и "амбициозни" млади служители престъпват правилата, за да получат бързи резултати.

Коментари: 16 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: djstelt , 12 февруари 2007 14:36 Отговор

Не става въпрос за подслушване, а за определяне физическото местоположение на апарата. Този "датчик" е пеленг - излъчвател, какъвто се поставя на аварийните морски съдове, устройства с GPRS системи за откриване и др. При активиране - /в определени случаи, а не постоянно/, излъчва през определено време сигнал на определена честота, и чрез спътник се определа местоположението на апарата. Дори не е необходимо да си в обхвата на мобилен оператор.

Автор: ves93 , 11 февруари 2007 13:58 Отговор

до какви ли разтоя ли могат да ни открият?

Автор: Nokia N95 , 11 февруари 2007 00:50 Отговор

явно ни откриват щом като моя телефон който беше откраднат след 6 месеца го намериха полицаите по ИМЕЙ кода

Автор: vladovn , 04 януари 2007 17:55 Отговор

Да, в Русия напр. забелязах, че като влезнеш в обхвата на определена клетка ти пращат рекламни SMS-и с намиращи се на близко до тебе заведение и магазин и wap адрес да видиш днешното меню.

Автор: orfo26 , 04 януари 2007 17:31 Отговор

Ми да, то си е така. С мобифоните е малко по-сложно, но и там става, а с GSM-ите си е даже част от технлогията и дори си се използва от някои оператори да ти предлагат локализирани услуги.

Автор: vladovn , 04 януари 2007 17:19 Отговор

Ами да, нали клетката пази логовете на всички сим карти който са били в обхвата и.

Автор: centur , 04 януари 2007 17:13 Отговор

Знам че е благодарение на SIM картата и клетката към която съм в момента , но излиза че може да те проследят по номера ти без да се налага да ти "слагат екстри" към телефона .

Автор: orfo26 , 04 януари 2007 16:50 Отговор

Ами знаят към коя клетка ти се е регистрирала SIM картата и така. Не е много трудно. Винаги когато имаш обхват на телефона си регистриран към някоя клетка (все пак така се осъществява комуникацията с мобилната мрежа).

Автор: centur , 04 януари 2007 16:40 Отговор

Стана ми интересно как Мтел определят бизнес центъра около мен ( тези които са на сметка могат да пробват от менюто M-tel > M-Tel + > M-Tel info > BC okolo men ).
После ми излизат кои градове са около ( включително и в този който съм ) и от там нататък работно време , телефон за връзка и др.
Т.е. пак някакво проследяване има , иначе как ще определи местоположението ми спрямо градове в които съм .

Автор: ogi28b , 04 януари 2007 15:39 Отговор

ако имате приятел с по-голям достъп във който е да е мобилен оператор, той може във всеки един момент да ви направи триъгълно засичане на местоположението на телефона. в тва съм 100 % сигурен щото веднъж му се обаждах точно заради това и той ми каза че може да ми каже на коя клетка е включен в момента , но за точното местоположение трябваше да изчакам ден два, щото по-вътрешния човек, който той познава, тогава щял да дойде на работа. но това става само ако е включена сим картата. иначе телефона се засича по имеи къде се намира, независимо от оператора, ама и за тва трябва "достъп"