Телефон със супербатерия, която издържа до една година с едно зареждане

12 март 2008 00:00, прочетено 8557
34
Телефон със супербатерия, която издържа до една година с едно зареждане
Производител е китайската компания CECT станала популярна у нас модела си CECT689, който се продава в големите вериги за мобилни телефони. LionKing800 има два слота за SIM карти, като през менюто може да се избира коя от тях да работи в момента, има 3.5" сензорен дисплей, опция за разпознаване на почерк, Bluetooth, две VGA камери, слот за microSD карта и поддържа GPRS. Необикновенното е че телефона идва с батерия с капацитет 16800mAh, която издържа в режим на изчакване до 365 дни с едно зареждане и от три до пет дена в режим на разговор. И все пак за да не останете без енергия, в комплекта, включващ хендсфри, зарядно и 256MB microSD карта има още една батерия. Модела се продава за $145 в Интернет.

Коментари: 34 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: number_320 , 15 март 2008 09:13 Отговор

"И защо тогава не съм виждал и не съм чувал за такива батерий, можеш ли да ми разясниш и да се обосновеш?"

Не съм казал че има: казах че не е проблем да се направи. Въпроса е: има ли някой нужда от подобно нещо?

"Учените в Станфордския университе публикуваха материал края на декември (мога да потърса статията, ама ме мързи) за нов метод на производство на литиево-йонни батерии чрез прилагане на силициеви нишки в наномащаб (което не съм 100% сигурен какво точно значи, в някой друг пост ще ти кажа какво мисля)."

Проекта ми е известен: прилагайки диелектрик просто увеличават капацитета на всяка клетка. Функционира като стандартен кондензатор, но в електролитна среда.

"Но дори и да не акумулаторна тази батерия пак е по-добра, да не помислиш друго.."

Неакумулаторните батерии са екологичен кошмар. И излизат при всички случаи по-скъпо от акумулаторните.

Все пак продължавам да не виждам:

1) Как китайците са успели да вкарат 16800mAh в толкова малка кутийка? (Копърфийлд ряпа да яде...)

2) На кой му трябват големи и тежки АА батерии в телефона (ААА не се броят: те са достатъчно малки, но имат капацитет около 900mAh в Li технология, с което не са по-силни от стандартните).

Автор: asenna5 , 14 март 2008 23:31 Отговор

И защо тогава не съм виждал и не съм чувал за такива батерий, можеш ли да ми разясниш и да се обосновеш?
Защото знам, че първо са били
цинк-карбон батерии с капацитет 400–900 мАч., след това цинк-хлоридни батерии с капацитет 1000 to 1500 мАч., след това никел-кадмиевите батерии с капацитет 650—1000 мАч., а след това никел-метал-хидридните с капацитет 1400—2900 мАч.???
А знаеш ли, че има разлика, между никел-метал-хидрид акумулаторни и литиево йонните?? Разликата е в използваните материали най-вече..- НЯМА АА или ААА батерия която да е литий-йон - защото това не е технология, а материали - има разлика, мога да отбележа, въпреки че не съм специалист. Технологията е една и съща иначе или се припокрива най-малкото 90%!
Учените в Станфордския университе публикуваха материал края на декември (мога да потърса статията, ама ме мързи) за нов метод на производство на литиево-йонни батерии чрез прилагане на силициеви нишки в наномащаб (което не съм 100% сигурен какво точно значи, в някой друг пост ще ти кажа какво мисля).
Това откритие ще предостави възможност за производството на батерии с 10 и повече пъти по-голям капацитет, и то с използването на вече съществуващи технологии.
Първо ще започнат да се предлагат подобен род батерии - защото както и ти самият каза - мобилното устройство се произвежда едва ли не на пластове и наистина (за съжаление) е по-лесно да се сложи такава батерия, отколкото АА или ААА - макар и те да са по-добри (предимно акумулаторните имам предвид - теб са никел-метал-хидрид и са не само 200, но дори и доста повече проценти по-издръжливи от средностистическата (примерно 750мАч.) литиво-йонна батерия). Но дори и да не акумулаторна тази батерия пак е по-добра, да не помислиш друго..

До колкото се сещам първата батерия е изобретена някъде края на 18в.

Автор: bg007 , 14 март 2008 23:21 Отговор

Не съм казал че има пречка , отдавна е направено. Аналога на АА ни-мх в ли-йон изпълнение е модел 14500 . Справка в гугъл))

Автор: number_320 , 14 март 2008 16:10 Отговор

"Не само заради това че са тънки,никелметалхидридните тежат доста повече от ли-йон, при еднакви други характеристики"

Съвсем ме объркахте. За какво говорим всъщност?

-за формата на батериите (АА, ААА...)

-или за технологията (NiCd, LiIon...)

Няма пречка да се направи АА батерия в LiIon технология...

Автор: sirgeorge , 14 март 2008 12:43 Отговор

Този китайски телефон с неговата супер батерия, разбуни духовете както тук в този форум така и по другите сайтове и форуми за мобилни устройства. Според мен е много шум за нищо, но не мога да бъда сигурен докато не се появи по-вече инфо, тестове и ревюта или пък да го изпробвам на практика (по-добрият вариант).
Отностно батерията се пораждат следните въпроси:
- дали реално би издържал цяла година в режим standby?
- дали капацитета на батерията отговаря на истината, цели 16 800 mAh?
- за колко време се зарежда въпросната батерия?
- колко е голям "живота" на батерията (до колко средно зареждания са възможни без да се се влошат характеристиките на батерията)?
- дали е безопастно за здравето на хората използването й, както в режим на работа, така и в режим на зареждане?

Автор: sirgeorge , 14 март 2008 12:26 Отговор

Ти боравил ли си с Philips Xenium и реално изпробвал ли си издръжливостта на батерията?

Автор: Lenka z610 , 14 март 2008 12:24 Отговор

Не само заради това че са тънки,никелметалхидридните тежат доста повече от ли-йон, при еднакви други характеристики

Автор: number_320 , 14 март 2008 11:53 Отговор

"Защо, да го...., не почнат да слагат АА или ААА батерии в моб. устройства, при положение че са над 200% по-издръжливи от тези, които слагат производителите в момента !???."

Това кой го твърди? Не за друго - просто не е вярно.

А и нещата далеч не са толкова прости. Само един аспект (друг път повече): Телефон се проектира на "пластове" - по простата причина, че използваните платки са плоски - както и диесплея, клавиатурата и т.н. Модният напоследък тънък дизайн също предразполага към това. Къде виждаш АА батерии в тази концепция?

Автор: DYD™Xenium , 14 март 2008 00:49 Отговор

Това, че се произвеждат от СЕС не означава , че не се ползват разработки и технологии на PHILIPS / Netherlands/

Автор: Lenka z610 , 14 март 2008 00:32 Отговор

Нямат голяма разлика, АА изпълнението с най висок капацитет е около 2600 мАх на фирма Саньо, но е 1,2 волта. Аналога по размер от ли-йон е модел 14500 (справка в гугъл) и е с капацитет около 900 мАх. Или капацитета за сметка на напрежението в еднакъв обем. А това с китайските батерии са смешки. От една страна пишат нереални данни на батериите( лесно се проверяват с уред) , а от друга страна не са толкова напред в копирането на технологии, че да направят сами суперикономични чипове)))