5G смартфоните ще бъдат значително по-скъпи

Изпълнителният директор на OnePlus Пийт Лау сподели в интервю за The Verge, че новите смартфони с 5G възможности ще бъдат значително по-скъпи от сегашните модели. Според него устройствата ще струват с между 200 и 300 долара повече. Той също така разкри, че компанията ще се фокусира върху 5G устройства въпреки цените им, защото клиентите искат такива телефони и е важно те да бъдат осигурени в максимално кратки срокове.

В същото време президентът на Qualcomm Кристиано Амон споделя, че може би някои производители ще успеят да постигнат и по-ниска цена, като субсидират моделите си, за да завоюват по-голям пазарен дял. Той е на мнение, че прогнозата на Лау е леко завишена и вероятно повишението ще е по-ниско.

Друг интересен детайл, който Лау сподели, са потенциалните проблеми със съвместимостта с различните мрежи. Към момента създаването на 5G смартфон, който да има глобално покритие и да работи с всички оператори, се оказва изключително трудна задача заради твърде различните честоти, които ще се ползват в различните държави.

Източник: The Verge