Apple на съд за клавиатурата на MacBook

Потребители заведоха дело срещу Apple заради клавиатурите на всички модели лаптопи MacBook, които са произведени от 2015 година насам, както и за всички MacBook Pro, които са произведени след 2016 година.
Компанията от Купертино тогава промени механизъма и заложи на т.нар. тип "пеперуда" за регистриране на натискания по клавишите. Според Apple това е довело до по-висока прецизност на клавиатурите, но според ищците ефектът е бил обратен. След като подписка в Change.org събра над 21 000 подписа от потребители, се стигна и до реално дело по въпроса.

Според исковата молба всички засегнати модели MacBook и MacBook Pro страдат от един и същи проблем: след време клавишите започват да залепват, клавиатурата не отчитат натискания, а освен това клавишите често изпращат повтарящи се команди, въпреки че са били натиснати само един единствен път. В подадените документи се твърди, че проблемът отсъства при нови устройства и се появява с течение на времето. Така например един от участниците в делото е закупил своя 15.4-инчов MacBook Pro през януари 2018 и само месец по-късно се е сблъскал с неработещ клавиш.

Друг притежател на MacBook се е сблъскал с подобен проблем половин година след покупката на лаптопа. След ремонт в сервиз на Apple проблемът е бил отстранен, но се е появил отново няколко месеца по-късно. Тогава обаче лаптопът вече не е бил в гаранция и неговият притежател е научил, че ремонтът би струвал 700 долара. Ищците твърдят, че новите клавиатури са изключително чувствителни към прах и именно това води до тяхното дефектиране. Те също така са на мнение, че Apple знае за проблема, но умишлено го крие от своите клиенти, което пък може да се счита за подвеждаща реклама. В случай на успех ищците претендират за обезщетение в размер на 5 милиона долара за нанесените им щети.

Източник: The Register

  • [Quote]Такива указания имат всички.[/Quote] Старото "Не го държите правилно", сега е "Не го чистите правилно"... :D
    PoceH_BS
  • В сайта на HP има указания как да си сменим хард, рам и други компоненти. Това означава ли че са дефектни? Хората са описали как да си изчистиш клавиатурата. Такива указания имат всички.
    npet
  • Ако се загледате, и желаете на прочетете информацията в оригинал (The Register - линка в края), там вътре има други линкове. В този https://support.apple.com/en-us/HT205662 , забележете от официалния сайт на apple, обясняват как да си чистите клавиатурата. Ох.. За да се публикува такова нещо, значи го има, и то не от скоро…
    StefiMo