Apple ще премине към USB-C през 2019 година

Според източници на онлайн изданието DigiTimes Apple се готви за преход към стандарта USB-C в iPhone и iPad. Това обаче вероятно ще се случи чак през следващата година в моделите, които ще бъдат представени през есента. Причината за това е, че тазгодишното портфолио е в твърде напреднала фаза на разработка и вече не е възможно да се правят такива кардинални промени без това да доведе до забавяне. Според изданието възприемането на USB-C в iPhone ще ускори навлизането на стандарта в продуктите на другите производители.

В същото време източниците на DigiTimes не уточняват дали USB-C ще замени сегашния Lightning порт или просто става дума за другия накрайник на кабела, който се включва в зарядно или в компютър. Твърде възможно е компанията от Купертино да продължи да използва собствения си интерфейс, защото той генерира сериозни приходи от лицензионни такси. От известно време лаптопите MacBook включват USB-C портове, така че добавянето на такъв интерфейс към кабела за зареждане / пренос на данни звучи повече от логично.

DigiTimes пише, че според някои слухове, Apple е щяла да добави поддръжка за USB-C в тазгодишните модели iPhone, но заради напредналата работа по телефоните това няма да стане. Тук вероятно става дума за информацията, че компанията се кани да включи в комплекта на телефоните 18W зарядно устройство с USB-C интерфейс за по-бързо зареждане. Ако това е така, то според изданието тази година такова зарядно няма да се продава със смартфоните, но публикацията може да се интерпретира по различни начини.

Източник: DigiTimes

 • Конектора на Епъл може да интегрира оптично влакно , type C не може.
  A4i
 • 27.10.15 г LeTV Le 1s, докато за Lumia 950 release date October 6, 2015 ;)
  n1
 • LeTV през 2015 с 3 модела.
  Johnniie
 • Най-вероятно да, но може и да решат и за айфона, а съвременните ултрабуци би трябвало да са само с USB-C портове, аз съм с Acer Swift7, който има само два, като единия го ползвам за мрежовото зарядно.;) Въпроса ми беше, кой е първия смартфон с USB-C порт?
  n1
 • Логично е да е така. Тази година бързото зарядно на Apple, което се продава отделно от комплекта е със Type-C. Есента новите телефони се предполага, че вече ще са си с такова зарядно в комплекта, което автоматично си води до прехода към Lightning - Type-C.
  iWolff
 • https://m.youtube.com/watch?v=jyTA33HQZLA
  tzincbg
 • Това са слухове.
  Вито
 • Не си дочел статията, ако изобщо си я чел. Най-вероятно става въпрос не за порта за зареждане, който си остава същия, а за другия край на кабела. Понеже MacBook вече са със Type-C портове и за да свържеш iPhone със MacBook трябва кабел със Type-C към компютъра. Lightning порта на iPhone си остава тяхна запазена марка.
  iWolff
 • Брях сетиха се и те, а кой беше пионера да припомним :D
  n1