Canalys: За пръв път Android повежда при мобилните ОС

Canalys: За пръв път Android повежда при мобилните ОС
Според проучване на Canalys, през последното тримесечие на миналата година Android е успяла да задмине Symbian, за да стане най-разпространената мобилна операционна система в света. Данните на компанията показват, че за периода в глобален мащаб са били доставени 32,9 милиона смартфона с Android, докато Symbian (основно в телефоните на Nokia) се е намирала в 31 милиона от доставените смартфони. Данните на Canalys будят съмнение и поради фактта, че включват и активациите на таблети, а не само на телефони и освен това съдържат и броят на устройствата с платформите OMS и Tapas, които се ползват в Китай.

Все пак Nokia запазва статуса си на водещ производител на смартфони с пазарен дял от 28%. Иначе през последните три месеца на миналата година са били доставени 101,2 милиона смартфона, което според Canalys е годишен ръст от 89%, а за цялата 2010 г. общият брой е малко под 300 милиона броя. Компанията уточнява, че през последните три месеца на миналата година доставките на модели с Android на LG, Samsung, Acer и HTC са нараснали съответно с 4127%, 1474%, 709% и 371% на годишна база, а HTC и Samsung вече държат почти 45% от пазара на телефони с платформата.

Nokia продължава да води в Европа, Близкия изток, Африка и Азиатско-Тихоокеанския район, но в Южна Америка през последното тримесечие финландската компания е била задмината от RIM по брой доставени смартфони. RIM е на първо място и в Щатите, на второ е Apple, а третото е за HTC, което тайванската компания успява да задържи за трето поредно тримесечие. С 12,1 милиона доставени броя през тримесечието Android е най-голямата мобилна операционна система в Щатите в края на 2010 г.

http://www.canalys.com/pr/2011/r2011013.html

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Когато минеш на лични обиди, си личи колко много... ме обичаш. :D
    keyone
  • Най смешни са феновете на нокиа, цял свят разбра, че нищо не става от симбиан а само те горките и зомбирани не могат да приемат очевадното
    tcvetko
  • В данните влизат и активациите на таблети и т.н. други устройства с Android, което още повече ги прави съмнителни. Няна начин да са реални. http://communities-dominate.blogs.com/brands/2011/02/paging-stats-police-canalys-jumped-gun-rather-badly-android-is-not-yet-ahead-of-symbian-but-will-be-.html
    chilko
  • Интересно как това все се забравя/оспорва, когато някой спомене същото по отношение успеха на Apple?
    mkpetrov
  • Като говориш толкова крайно си личи колко разбирач си.
    BANANA_18
  • Не мога да разбера обаче едно- от кога количеството значи качество? В абсолютно всеки сегмент най-продаваната марка никога не е най-хубавата.
    keyone
  • Wow [B]615%[/B] нарастване на [B]Android[/B] (woo) от 2009/Q4 до 2010/Q4г. Това се казва инвазия на Аndroid.Мачка всичко друго, дори и бабата Symbian неможа да устои първенството.Какво ли ще е през 2011г, положението, можеби 60% дял за Android а защо не и повече:P;)
    Samsung Galaxy S II
  • Цифрите се отнасят за 4-то тримесечие (така, че няма нужда да броиш 400-безмислени милиони, от които повечето нямаt Symbian), ето и цялата таблица:
    НаблюдателЕ
  • Браво, но тук става въпрос за един производител срещу много други. Странно изглежда ан пръв поглед, но е напълно възможно.
    keyone
  • това се постига за пръв път от един производител - да продаде над 100 милиона смартфона за година
    chilko
  • Само от SGS има 10 милиона бройки с Андроид.
    sirgeorge
  • Да, но нали се сещаш, че 100 милиона е малко на фона на 400? А другите марки продават сериозно Андроид.
    keyone
  • за миналата година смартфоните на nokia (най-вече тези със symbian, делът на maemo вероятно е почти никакъв) са над 100 милиона
    chilko
  • За последното тримесечие Нокиа имат продадени 28.3 милиона смартфона. Не смятам, че са особено конкурентноспособни. ZTE вече са 4-ти производител, а те използват силно Андроид. Като цяло, идеите на Нокиа започват да издишат, а аз не ги виждам да правят гигантски крачики, от каквито имат нужда.
    keyone
  • Колко от тези 453млн. телефона са със Симбиън? Останалите производители са продали 2 млн. WP7 устройства, Bada може би около 4-5 млн. (не съм сигурен за точната цифра, иначе от Wave са продадени над 2 млн.бр.) Останалите марки освен смартфони са продали и обикновенни слушалки. Така, че цифрите не са съвсем точни за да правиш такива заключения. П.п. Китайците ZTE също не са за подценяваме, а както знаем и те имат устройства с Андроид.
    sirgeorge
  • Това и аз го прочетох току-що(в GSMarena) ;)
    lubo86
  • Ако имаш как да се аргументираш в полза на статията, давай. Видя как аз се аргументирах- точни цифри, конкретни причини и т.н. Ако нямаш с какво да се подкрепиш, по добре не повтаряй едно и също нещо.
    lubo86
  • Има нещо. Данните за Android включват и варианти като OMS и Tapas, а в тези за Symbian като гледам не са добавени продажбите на други производители - със сигурност японските компании са доставили милиони телефони за периода. и други смятат, че статистиката не е вярна http://communities-dominate.blogs.com/brands/2011/02/paging-stats-police-canalys-jumped-gun-rather-badly-android-is-not-yet-ahead-of-symbian-but-will-be-.html
    chilko
  • А, разбирам. А ти не знаеш ли, че никой от този сайт не обявява тази новина, а това е официално направена статискиа, господин Всичкознайков?
    keyone
  • За разбиране, като гледам май разбирам малко повече от теб. Най- малкото поне не се хвърлям на сляпо. А ти май си като пуйките- като тръгне някоя, всички след нея, а защо....никоя не знае.
    lubo86