Догодина флагманите на LG и Samsung може да предават звук през дисплея

През 2019 година флагманските смартфони на LG и Samsung може да изглеждат много различно от сегашните предложения на компаниите, като предложат дисплеи, покриващи почти цялата предна част. Корейското издание ETNews пише, че Samsung Display и LG Display вече разработват технология за OLED панели, която ще елиминира нуждата от ползването на самостоятелни говорители за слушалката, и се канят да я комерсиализират догодина. По този начин звукът ще се излъчва през повърхността на дисплея и няма да има значение къде е поставено ухото.

В рамките на изложението SID Display Week 2018 Samsung Display показа прототип на телефон с 6.22" OLED дисплей, който не разполага с отделен говорител, а вместо това специален компонент, който е свързан към панела, кара дисплея да вибрира. Звукът се чува само ако ухото е близо до стъклото в горната част на панела, а тъй като става дума за много фини вибрации, те могат да се предават и през костите (такива слушалки има отдавна). Според изданието по този начин могат да се предават честоти в диапазона 100-8000 Hz. LG Display също разработва подобна технология, която вече прилага в телевизорите си.

Всичко това звучи футуристично, но китайската компания Vivo вече представи такъв смартфон, който ще се продава в Китай още от този месец. Междувременно пазарни анализатори смятат, че навлизането на такива технологии ще позволи на компаниите да пуснат пълноекранни смартфони, без да е необходимо дисплеите им да са изрязани. Въпреки това производителите все пак ще трябва да намерят място за селфи камерата - някои я поставят в по-широка рамка под екрана, а други като Vivo я поместват в подвижен модул, който се скрива в корпуса на телефона.

Източник: ETNews