Facebook представи устройствата за видео чат Portal

В светлината на скандалите около злоупотребата с личните данни на милиони потребители на Facebook се наложи да отмени планираната за пролетта премиера на първите устройства за чат на компанията, но те вече са тук. Серията носи името Portal и засега в нея има две устройства, които позволяват комуникация чрез видео между приятели и роднини. Portal предлага 10” дисплей с резолюция 1280 x 800 пиксела, а Portal+ е снабден с 15” подвижен дисплей (1920 x 1080). Моделите вече могат да се поръчат в Щатите на цена 199 и 349 долара, а доставките ще стартират през ноември. Потребителите могат да получат отстъпка от 100 долара, ако закупят двете устройства в комплект.

Двете джаджи са снабдени с технологиите Smart Camera и Smart Sound, които разчитат на изкуствен интелект. Първата автоматично следи потребителя, докато се движи из помещението, и мащабира изображението при нужда, а втората редуцира страничния шум и подобрява качеството на звука, където и да се намира неговият източник. Поддържат се разговори с приятелите от Facebook през Messenger дори и те да не разполагат с Portal – достатъчно е да имат смартфон или таблет с Messenger. Възможно е в един разговор да участват до 7 потребители. Устройствата поддържат гласово управление и предлагат достъп до гласовия асистент Amazon Alexa.

Facebook е помислила и за сигурността, като е добавила опция за изключване на камерата и микрофона с едно докосване, а освен това устройствата предлагат физически начин за блокиране на камерата. Включена е и опция за заключване на екрана с парола. Компанията посочва, че не съхранява никакви данни за провежданите разговори и комуникацията остава между страните. Видеото е криптирано, а функциите Smart Camera и Smart Sound ползват изкуствен интелект, който работи локално в устройството. Portal поддържа и споделени активности като слушане на музика или гледане на видео, а освен това включва ефекти с добавена реалност.

Източник: Facebook

  • Нещо ми убягва идеята тук... та това може да го прави всяко едно устройство, произведено в последните 10 години? Явно е важно фирмата и продукта ти да е в ръцете на потребителите, както Амазон обясняваха за телефона си.
    arakchiev