Мтел отчита ръст на приходите за последното тримесечие на 2017

Мтел отчита ръст на приходите за последното тримесечие на 2017

Telekom Austria публикува доклад за дейността си през последните три месеца на миналата година, който разкрива и как се е представило и българското подразделение на групата. Приходите за периода са били 112,1 милиона евро, което е увеличение на годишна база с 3,1%. По отношение на отделните канали се наблюдава ръст с 10,5% на постъпленията от фиксирани услуги и с 8,6% на приходите от оборудване заради по-ниските субсидии, а парите от мобилни услуги са били по-малко с 2,4%. Печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) също отбелязва лек ръст с 2,5% до 25,8 милиона евро.

Компанията посочва, че увеличението на приходите при фиксираните услуги се дължи на стратегията около съдържанието през първото тримесечие – тогава Мтел осигури достъп до своето ексклузивно спортно съдържание на всички потребители на фиксирани услуги, а през второто тримесечие вече започна да го таксува. В края на годината общия брой на абонатите на компанията е намалял с 3,2% на годишна база до 3,977 милиона, което е свързано главно със загуби в предплатения сегмент като следствие от законодателните промени, ограничаващи броя на предплатени карти, които може да притежава дадено лице.

Данните показват, че в края на миналата година абонатите с договор са били 3,5 милиона (-0,3%), а предплатени услуги се ползват от 476 800 (-20,4%). Средният приход от абонат остава непроменен на годишна база – 5,5 евро. Като цяло всеки потребител е ползвал по 316 минути месечно, което е с 3,8% повече спрямо миналата година. Средно на месец една фиксирана линия е генерирала 11,9 евро, което е повече от 10,8 евро в края на 2016 и се дължи и на таксите за ексклузивно спортно съдържание. Разходите на компанията са се увеличили с 3,3%, което е свързано главно с по-големите разходи за заплати за работещите с клиенти служители, повече лош дълг заради ниската събираемост и повече разходи за роуминг и за съдържание.

Пълният доклад на Telekom Austria е тук.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Съгласен
    borusiq
  • Кажи му го на мтел_фена(yes)
    engadget
  • Ръстът е от хитростта със спортните канали - да бъдат opt-out вместо opt-in.
    tzincbg
  • Интересно как в q3 свалят субсидиите за телефони, churn-а се вдига и после в q4 връщат субсидиите
    kapron
  • Защо? Разбирам повече от теб.
    Apple_fan
  • Не ми казвай на мен какво се включва и какво не.
    engadget
  • Тогава се включваха всички активни припейди с активност 12 месеца, а сега само с активност 3 месеца. Освен това, абонатите на Близу не влизат в тези 4 млн. В 4-те млн. влизат абонатите на мобилни гласови услги, дейта карти и М2М. Без дейта картите и М2М абонатите са 3,1 млн. Същото важи и за другите два оператора. В "мобилни абонати" не се включва само една услуга.
    Apple_fan
  • Ми..преди над 5 милиона активни услуги,а ся и с близу и примите даже са под 4 милиона :)
    engadget
  • Стремглаво и целенасочено вървят надолу... Кой от показателите показва това? :)
    Apple_fan