Мтел отчита ръст на приходите за последното тримесечие на 2017

Telekom Austria публикува доклад за дейността си през последните три месеца на миналата година, който разкрива и как се е представило и българското подразделение на групата. Приходите за периода са били 112,1 милиона евро, което е увеличение на годишна база с 3,1%. По отношение на отделните канали се наблюдава ръст с 10,5% на постъпленията от фиксирани услуги и с 8,6% на приходите от оборудване заради по-ниските субсидии, а парите от мобилни услуги са били по-малко с 2,4%. Печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) също отбелязва лек ръст с 2,5% до 25,8 милиона евро.

Компанията посочва, че увеличението на приходите при фиксираните услуги се дължи на стратегията около съдържанието през първото тримесечие – тогава Мтел осигури достъп до своето ексклузивно спортно съдържание на всички потребители на фиксирани услуги, а през второто тримесечие вече започна да го таксува. В края на годината общия брой на абонатите на компанията е намалял с 3,2% на годишна база до 3,977 милиона, което е свързано главно със загуби в предплатения сегмент като следствие от законодателните промени, ограничаващи броя на предплатени карти, които може да притежава дадено лице.

Данните показват, че в края на миналата година абонатите с договор са били 3,5 милиона (-0,3%), а предплатени услуги се ползват от 476 800 (-20,4%). Средният приход от абонат остава непроменен на годишна база – 5,5 евро. Като цяло всеки потребител е ползвал по 316 минути месечно, което е с 3,8% повече спрямо миналата година. Средно на месец една фиксирана линия е генерирала 11,9 евро, което е повече от 10,8 евро в края на 2016 и се дължи и на таксите за ексклузивно спортно съдържание. Разходите на компанията са се увеличили с 3,3%, което е свързано главно с по-големите разходи за заплати за работещите с клиенти служители, повече лош дълг заради ниската събираемост и повече разходи за роуминг и за съдържание.

Пълният доклад на Telekom Austria е тук.

 • Съгласен
  borusiq
 • Кажи му го на мтел_фена(yes)
  engadget
 • Ръстът е от хитростта със спортните канали - да бъдат opt-out вместо opt-in.
  tzincbg
 • Интересно как в q3 свалят субсидиите за телефони, churn-а се вдига и после в q4 връщат субсидиите
  kapron
 • Защо? Разбирам повече от теб.
  Apple_fan
 • Не ми казвай на мен какво се включва и какво не.
  engadget
 • Тогава се включваха всички активни припейди с активност 12 месеца, а сега само с активност 3 месеца. Освен това, абонатите на Близу не влизат в тези 4 млн. В 4-те млн. влизат абонатите на мобилни гласови услги, дейта карти и М2М. Без дейта картите и М2М абонатите са 3,1 млн. Същото важи и за другите два оператора. В "мобилни абонати" не се включва само една услуга.
  Apple_fan
 • Ми..преди над 5 милиона активни услуги,а ся и с близу и примите даже са под 4 милиона :)
  engadget
 • Стремглаво и целенасочено вървят надолу... Кой от показателите показва това? :)
  Apple_fan
 • Стремглаво и целенасочено вървят надолу... :|
  Blue Sky