Първият видео разговор през публична 5G мрежа бе проведен в Корея

Корейският оператор SK Telecom осъществи първия 5G видео разговор през публична мрежа в страната. Изпълнителният директор на компанията Парк Юн-хо е успял да осъществи видеовръзка с мениджъра по човешки ресурси на телекома в Сеул. За целта той е използвал прототипно устройство на Samsung. След успешния експеримент Парк Юн-хо е коментирал, че качеството на връзката е било по-добро от това при използването на LTE мрежа.

Шефът на мобилното подразделение на Samsung Ди Джей Ко потвърди, че компанията работи в тясно сътрудничество с SK Telecom за осигуряването на услуги от пето поколение и за целта на пазара ще бъдат пуснати и съвместими устройства. Това ще се случи по график през следващата година. Останалите оператори в Република Корея KT и LG Uplus също вече разполагат с 5G мрежи, които към момента са достъпни само за корпоративни клиенти.

Очаква се широката публика да получи достъп до новите услуги през март, когато очакваме и Samsung да пусне на пазара 5G версия на Galaxy S10. Междувременно от Oppo също се похвалиха, че са успели да осъществят конферентен разговор през мрежа от пето поколение, като за целта са използвали модифициран R15 Pro. Китайската компания обаче не е използвала публична мрежа и тестовете са се провели в рамките на нейна експериментална инфраструктура.

Източник: The Коrea Herald

  • Щом Ди Джей Ко го казва, значи трябва да е истина.
    A4i
  • Леле 5G мрежите позволяват дори видео разговор, колко яко. Иска ми се някой ден и аз да проведа видео разговор от телефона си (whistle)
    board