Пазарът на смартфони със спад в началото на годината

Данни на IDC за пазара на смартфони през първите три месеца на годината показват, че той се е свил с 2.9% на годишна база и това се дължи главно на намалелите продажби в Китай. За периода са били доставени 334.3 милиона устройства при 344.4 милиона преди година, а в източната страна обемите са паднали под 100 милиона, което не се е случвало от третото тримесечие на 2013 година досега. Според Антъни Скарсела от IDC потребителите се въздържат от покупката на новите и все по-скъпи флагмански смартфони и това е довело почти до спиране на процеса на обновяване в краткосрочен план. Той посочва, че клиентите не са склонни да харчат много пари за модели с минимални подобрения спрямо сегашните им устройства. Скарсела смята, че през втората половина на годината ситуацията може да се раздвижи с пускането на достъпни премиум смартфони.

Samsung остава лидер с 23.4% пазарен дял, който е намалял с 2.4% спрямо миналата година. По-ранната премиера на Galaxy S9 и S9+ има принос за добрите продажби и се очаква моделите да повлияят положително на резултатите от второто тримесечие, като вдигнат средната продажна цена на телефоните на корейците. Междувременно сериите A и J стоят зад масовите продажби на развитите и развиващите се пазари. При Apple се отчита ръст в доставките с 2.8% до 52.2 милиона броя, а значителните продажби на iPhone X, iPhone 8 и 8 Plus са довели до ръст с 11.1% на средната продажна цена до 728 долара.

Следващите три компании в класацията са китайски, но резултатите им са различни. Третата позиция е за Huawei, която увеличава пазарния си дял до 11.8%. IDC посочва, че компанията е успяла да запази силни позиции в родината си, като паралелно с това постепенно подобрява имиджа си на международните пазари, а това се е отплатило с 13.8% ръст на доставките до 39.3 милиона броя. Извън Китай Huawei увеличава пазарния си дял в Западна Европа, където общите доставки на смартфони намаляват. Компанията може да се похвали с особено добри резултати в Испания, Германия и Италия, където Lite моделите се радват на силни продажби. Huawei увеличава продажбите на модели от среден и много висок клас, а според IDC е в добра позиция за конкуренция при най-скъпите устройства и увеличаване на дела в този сегмент в Европа.

Следващото място в класацията е за Xiaomi, която увеличава с 87.8% доставките си на годишна база за пазарен дял от 8.4%. Доброто представяне се дължи на продажбите извън Китай, които вече са над 50% от общите доставки. Компанията разширява търговската експанзия в Индия и Югоизточна Азия, но в Индия продължава да продава най-много онлайн, където моделът Redmi 5A държи 2/3 от общите доставки в страната. OPPO остава на пето място със спад в доставките от 7.5%, което се дължи главно на свиването на китайския пазар. Компанията ще се опита да спре силния ръст на Xiaomi в Индия, като се фокусира повече върху онлайн каналите за продажба.

Източник: IDC