Премиум компютрите вдигат печалбата на Lenovo

Китайската компания Lenovo обяви финансовите резултати за второто тримесечие на фискалната си година, а стойностите показват 21% ръст на нетната печалба до 168 милиона долара, което е постигнато благодарение на продажбите на повече премиум компютри. Приходите са се увеличили с 14% до 13.38 милиарда долара, което е най-доброто постижение за последните почти 4 години и е свързано с подобреното продуктово портфолио с повече предложения за комерсиалния сектор, който е по-апетитен от потребителския.

Компанията посочва, че си е върнала първото място по продажби на компютри с пазарен дял от 23.7% (данни на IDC). Подразделението за компютри и умни устройства отчита с 18% повече приходи на годишна база или 10.2 милиарда долара. На двуцифрен ръст се радват сегменти като геймърските компютри Legion, работните станции ThinkStaion и категориите на тънките и леки устройства Yoga, ThinkPad и IdeaPad. Приходите от компютри са се увеличили с 20.2% на годишна база.

Мобилното подразделение също подобрява представянето си и през второто тримесечие не е работило на загуба, а оперативните разходи са намалени със 175 милиона долара спрямо миналата година. Доставките на смартфони в Северна Америка са се увеличили с 53.4%, в Южна Америка Lenovo е на второ място по пазарен дял, а в Китай е регистриран рязък ръст на приходи (84.6%) и доставки (279.4%). При дейта центровете Lenovo отчита ръст на приходите с 58%

Източник: Lenovo (1), (2)