Приложенията на Google може да струват до 40 долара за телефон

Приложенията на Google може да струват до 40 долара за телефон

Наскоро стана ясно, че Google ще се съобрази с изискванията на ЕК около лицензирането на Android и забраната да иска от производителите на устройства да добавят в тях Chrome и Search заедно с останалите й приложения. Компанията обяви, че ще започне да таксува в Европа производителите на устройства с платформата, които искат да включат нейните приложения и услуги, но досега нямаше яснота около таксите за това.

Благодарение на The Verge получаваме повече информация, която разкрива, че цената за добавяне на пакета Google Mobile Services, който включва Play Store и другите приложения, може да достигне до 40 долара на устройство. Таксите са различни според устройството и страната и ще се събират за активираните след 1 февруари 2019 година устройства. Не е задължително производителите да платят, защото Google може да поеме таксите на компаниите, които решат да инсталират Chrome и Search.

Според разгледаната конфиденциална информация страните от ЕС ще са разделени на три групи, а най-високите такси ще са предвидени за Англия, Швеция, Германия, Норвегия и Холандия. В тези страни за телефон с пикселна гъстота над 500 ppi за приложенията на Google ще се плаща лицензионна такса от 40 долара. За устройства с пикселна гъстота между 400 и 500 ppi таксата е 20 долара, а за тези под 400 ppi ще е само 10 долара. В някои страни таксата за бюджетни телефони ще падне до 2.5 долара.

При таблетите ще има друга система с фиксирана такса от 20 долара на устройство. Заедно с това производителите, които не инсталират предварително Chrome и поставят икона на основния екран, ще загубят дял от приходите от търсенето през браузъра, което в момента е допълнителен стимул за тях. ЕК оправда решението си с това, че иска да стимулира конкуренцията, като позволи на производителите да добавят други браузъри и търсачки.

Chrome и Search генерират основните приходи на Google, така че компанията ще опита да компенсира пропуснатите ползи с допълнителна такса за останалите й приложения. Така всеки, който иска да добави в продуктите си Play Store, ще трябва да плати, но в крайна сметка таксата може да бъде премахната, ако се споразумее с Google за включването на Chrome и Search.

Източник: The Verge

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Аз разбрах, че ще искат до 40 долара на устойство лиценз. И в двата случая това би довело до бързото създаване на OpenAndorid фондация (или нещо такова) за разработване на Андроид без Гугъл, тъй че се съмнявам точно така да стане.
    Petar.Donchev
  • Ами смятай колко печелят само от магазина на 30% такса за разпространение и 12 милиарда долара приходи за първото полугодие на 2018. Преди няколко години се опитваха с всички средства да скрият общите приходи от Андроид по делото срещу Оракъл за java. Вместо да плащат на производителите за инсталирането на тази машина за пари ексклузивно в 1 милиард смартфона с андроид всяка година , те им искат пари и ги задължават да пълнят паметта на телефоните със стотина активни процеса и над 1000 мегабайта биклуци. Баси вампирите монополисти. За тези няма ли регулация или са ту-биг-то-джейл.
    A4i