Qualcomm реши антитръстовите си проблеми с тайванските власти

Qualcomm достигна до споразумение с властите в Тайван относно процедурата на местната антимонополна комисия срещу компанията. Първоначално регулаторът бе наложил глоба в размер на 778 милиона долара на американската компания заради отказа на Qualcomm да продава чипове на производители на мобилни телефони, които не са съгласни да закупят и патенти на компанията. Друго обвинение бе свързано със споразумението между Apple и Qualcomm, което включваше намаление на лицензионните такси срещу ексклузивно използване на модеми на компанията.

В крайна сметка регулаторът и Qualcomm се споразумяха глобата да бъде намалена на 93 милиона долара, а американците се задължават да инвестират 700 милиона в Тайван в рамките на следващите пет години. Извън това Qualcomm се задължава на всеки шест месеца да се отчита пред тайванските власти за състоянието на преговорите с производителите на телефони и сделките за патенти. Американците също така ще бъдат принудени да предложат своите патенти със справедливи условия на конкурентните компании Intel и MediaTek, преди да си търсят правата по съдебен път.

Междувременно Qualcomm обжалва сходните санкции от Европейската комисия и регулаторните органи в Република Корея. ЕК наложи глоба в размер на 1.2 милиарда долара, а корейците санкционираха фирмата с 927 милиона долара. Срещу Qualcomm тече разследване и в САЩ заради патентните спорове с Apple. Големият пробив в споразумението с властите в Тайван е, че то отменя първоначалното решение и по този начин то няма да може да бъде използвано от другите регулатори. От MediaTek пък коментираха, че са разочаровани от постигнатото споразумение, защото то по никакъв начин не защитава конкуренцията и оставя на Qualcomm възможността да продължи да налага своя бизнес модел, който включва събиране на патентни такси за всеки продаден телефон.

Източник: Reuters