Qualcomm ще трябва да лицензира някои патенти на конкурентите

Федерален американски съд задължи Qualcomm да лицензира своите стандартни есенцални патенти на конкуренцията. Това решение е следствие на дело, което бе заведено срещу процесорния гигант от Федералната комисия за търговия (FTC), а целта е да се елиминира възможността Qualcomm да получи монопол в определени сегменти на пазара за чипове.

Според съдията по делото евентуален отказ да се лицензират стандартните патенти за изработка на модеми може да доведе до сериозни проблеми за конкуренти като Samsung, Huawei и Intel, които няма да са в състояние да предлагат собствени разработки и вариации на патентованите от Qualcomm компоненти. Към момента Qualcomm лицензираше своите технологии директно на производителите, но никога не е допускал споделяне на основните си патенти.

Трябва да се има предвид, че решението на Федералния съд подлежи на обжалване и почти сигурно ще се стигне до него. Ако втората инстанция потвърди присъдата, то останалите големи играчи на пазара за модеми ще получат съвсем нови възможности за развитие на своя бизнес и предлагането на иновативни продукти, което към днешна дата е трудно заради огромното патентно портфолио на Qualcomm в областта.

Източник: Android Central