Samsung обяви първото си устройство със сгъваем дисплей

Както очаквахме, Samsung спази обещанието си и в рамките на своята конференция за разработчици в Сан Франциско показа своето първо мобилно устройство със сгъваем дисплей, който нарича Infinity Flex Display. Това стана при загасено осветление, за да не се разкрият важни детайли от дизайна, защото официалната премиера на продукта предстои по някое време през следващата година.

На събитието компанията показа работещ прототип на таблет със сгъваем основен дисплей с диагонал 7.3" (1536х2152, 4.2:3) и с 4.6" дисплей (840х1960, 21:9) на гърба, който позволява употреба в затворено състояние. Според Samsung с джаджата ще могат да се използват едновременно до три прилoжения, а сегашното представяне се прави за разработчиците, за да могат те да подготвят интересен софтуер, който да се възползва от предимствата на сгъваемите дисплеи.

Вицепрезидентът Джъстин Денисън обяви, че началото на масовото производство е въпрос на няколко месеца. Тъй като не може да се използва стъкло горното покритие на дисплея е изработено от специален композитен полимер, който е здрав и гъвкав, а освен това е разработено и нов тип лепило, което да издържа на многократно сгъване и разгъване.

Google обявиха днес, че си партнират със Samsung за въвеждане на поддръжка в Android за сгъваеми дисплеи, като насочват разработчиците да използват вече готови функции в операционната система. Припомняме, че преди дни китайската стартъп компания Royole представи свой смартфон със сгъваем дисплей, който ще се появи на пазара още до края на годината.

Източник: Samsung

 • [Quote]Освен това, не съм сигурен за подсветката по сгъвката и около нея с времето, жълтеене, светли петна и др[/Quote] OLED дисплеите нямат подсветка. Но да, съвсем възможен е някакъв проблем на мястото на прегъване(извиване) след известно ползване. Като концепция е много интересна възможността да носиш устройство с огромен дисплей в джоба си, а и все пак да е напълно използваемо с една ръка. Но преди да се замисля за взимане на нещо подобно, със сигурност трябва да минат поне 2-3 поколения, за да се изчисти концепцията и отстранят проблемите.
  board
 • Определено. За телефон е пълна глупост за момента, още повече отчитайки колко точки на дефект вече има в традиционните дисплеи и как ще го държиш в джоб, как ще го докосваш всеки път с този полимер, какво ще стане, ако го изпуснеш и т.н. Освен това, не съм сигурен за подсветката по сгъвката и около нея с времето, жълтеене, светли петна и др. Но за комерсиални и специализирани дисплеи определено има смисъл и дано да я развият в конкурентна среда от много производители. Току виж с развитие на GUI за такива дисплеи да намерят начин да оползотворят технологията и за обикновени смартфони.
  MEnergy
 • По принцип всяка нова идея минава поне едно или две поколения, докато не стане наистина удобна. А това тук дори не е първо поколение продукт, това си е концепция. Аз съм доволен, че не се отваря нагоре телефонът за невероятното съотношение от 3-4/1. Надявам се и да слагат повечко батерии в тези по-големи устройства. А какво има от външната страна не ме интересува особено. Дори може би наличието на по-малък екран отвън си е в плюс за моменти, когато наистина нямаш повече от една ръка, за да изпозлваш телефона. Успех на марката, дано наистина ПОРАЗЧУПЯТ малко пазара. ;)
  muamamu1
 • На вас харесва ли ви? На мен ми е доста странен този изглед - ала малък таблет. Не виждам смисъл от 2 шарени екрана - един вътре и един отвън. Може би ако външния беше и-инк, щях да го възприема повече.
  npet