Samsung преговаря със ZTE и други компании за доставка на чипсети

Qualcomm скоро може да има сериозен конкурент на пазара на мобилни чипсети и това е Samsung. Шефът на System LSI, подразделението на корейската компания, което разработва чипове, е потвърдил пред Reuters, че тя преговаря с различни производители на смартфони, включително ZTE, за доставката на мобилни процесори, което може да я изправи в директна конкуренция с американския гигант. В момента чиповете от серията Exynos се ползват основно в телефоните на Samsung, а външният клиент е само един – китайската компания Meizu.

Инюп Канг посочва, че в началото на следващата година вероятно ще бъде обявено името на нова компания, която ще ползва за чиповете Exynos. Не е ясно дали това е ZTE – компанията определено има нужда от нов доставчик на чипсети след забраната за търговия с американски компании като Qualcomm и Intel. Преди дни обаче Доналд Тръмп заяви, че вече работи с Китай за възстановяване на работата на производителя на телекомуникационно оборудване. Засега не е сигурно дали Samsung и ZTE ще постигнат споразумение.

Samsung LSI гледа и към други сектори с потенциал за ръст като мрежите от пето поколение и автомобилите. Според Канг компанията преговаря с различни производители на смартфони за разработката на чипове за автономни превозни средства. В момента подразделението използва мощностите на Samsung за производството на чипове, но смята да се обърне и към други производители за неща, за които компанията все още не е подготвена като високоволтови автомобилни продукти.

Източник: Reuters

 • Азиатците са с американците само докато им изнася. Винаги ще предпочетат да помогнат на други азиатци обаче, дори да не се обичат. Виж Ким какво направи.
  tzincbg
 • [Quote]Малко по малко влиянието на глобалните корпорации с централи в САЩ ще се изпарява с всеки ден.[/Quote] Много оптимистично. Също както много руснаци изпадаха в телешки възторг, като чуеха от някое правителствено лице как санкциите щели да възродят руската икономика, щото руснаците щели да си произвеждат всичко. Относно новината, ZTE се опитва да диверсифицира риска. Което по принцип е добре за всяка компания. Както сам сте отбелязал, САЩ и Корея са доста близки партньори, което до голяма степен обезсмисля споменатата диверсификация от гл. точка на политическия риск. Според мен варианта е китайските компании да си знаят мястото.
  polarr31
 • Неслучайно Huawei и Xiaomi почнаха със собствени чипове. За съжаление всичко със затворен код, без шанс дори за неофициални ъпдейти на евтините модели, но това е положението. И да изкарва 2часа само SOT не ми дреме. Имам си 10000 mah Powerbank, свикнах му на тежестта вече. За тежките игри ми е все едно. Най-много някой шах или кръстословица или стратегия за развиване на ума да пусна.
  tzincbg
 • Малко по малко влиянието на глобалните корпорации с централи в САЩ ще се изпарява с всеки ден. На китайците им е ясно, че случаят със ZTE може да се повтори произволно с всяка друга тяхна компания в бъдеще по политически причини и няма да позволят да ги изнудват отново. Влаганите средства в близко време ще им позволят да си правят всичко сами и даже на Тръмп това му е ясно още отсега, затова малко след месец изведнъж се загрижи за загубите и "бъдещето" на ZTE. От друга страна, Samsung са силно податливи на влияние не само в Корея с корпоративния олигопол от свързани политически семейства, но и от САЩ, защото зависят силно от американския пазар и политически регулации. Което значи, че в момента (а вероятно и в бъдеще) не са реална конкуренция на Qualcomm и ще играят по свирката на Белия дом.
  MEnergy