Скандалът около ареста на финансовия директор на Huawei се задълбочава

На 1 декември докато сменяше полети във Ванкувър беше арестуван финансовия директор на Huawei Мън Уанжоу, която е и дъщеря на основателя на компанията Рен Джънфей. Арестът остана в тайна до средата на миналата седмица, когато стана ясно, че той е по искане на Щатите и е свързан с потенциално нарушаване на санкциите срещу Иран. В петък Мън се изправи пред съда, който трябваше да вземе решение дали да я освободи под гаранция от 1 милион долара, но решението беше отложено за понеделник.

По време на продължилото 5 часа изслушване стана ясно, че след евентуално екстрадиране в Щатите Мън Уанжоу може да получи максимална присъда от 30 години затвор за всяко обвинение. Според информацията между 2009 и 2014 година тя е използвала хонконгската компания Skycom, за да заобиколи санкциите срещу Иран и продава компютърно оборудване на страната. Адвокат на канадското правителство посочва, че обвинението включва заговор за измама на множество финансови институции. Той твърди, че Мън Уанжоу е отрекла пред американски банкери наличието на директни връзки между двете компании, но в същото време Skycom е била неофициално подразделение на Huawei.

Заповедта за арест е била издадена от съд в Ню Йорк още в края на август. Ситуацията около задържането на Мън Уанжоу може да ескалира допълнително и много американски компании, които работят в Китай, се опасяват от ответни мерки. Китай предупреди Канада, че ако финансовия директор на Huawei не бъде освободен последиците може да са много сериозни, а самия случай беше определен като "изключително неприятен." Арестът става в изключително деликатен момент за отношенията между САЩ и Китай, които през последните месеци се намират в състояние на търговска война.

Интересно е, че канадските власти са задържали Мън Уанжоу докато Доналд Тръмп се споразумя със Си Дзинпин за тримесечно примирие около вносните мита и начало на преговори, на които да се обсъдят всички наболели въпроси между страните. По-късно стана ясно, че Тръмп е бил държан в неведение за действията на канадските власти, за да не се отрази това на разговорите му с неговия китайски колега.

В петък европейският комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип заяви в Брюксел, че Европа трябва да се притеснява от Huawei или други китайски компании. Той посочи, че е загрижен за вероятността китайските технологични компании да бъдат принудени да сътрудничат на местните разузнавателни служби като осигурят "задни вратички" за достъп до криптирани данни. Думите на Ансип предизвикаха бърза реакция от Huawei, която изрази изненада и разочарование от позицията му и заяви, че никога не получавала нареждания да инсталира технологии, които могат да се ползват за шпиониране и никога не би го направила.

Според Huawei към киберсигурността трябва да се подходи съвместно на глобално ниво, а производителите на оборудване не трябва да се третират различно според произхода или страната. "Изолирането на един производител не помага на индустрията да идентифицира и адресира по-ефективно заплахите за киберсигурността." Междувременно източници на Reuters споделиха, че китайската компания смята да похарчи 2 милиарда долара, за да подобри сигурността на софтуера на своите инфраструктурни продукти и така да адресира заключенията в тазгодишен доклад на британското правителство.

Източник: BBC, Reuters

 • Каквато и дискусия да се води, накрая българинът излиза виновен!
  borusiq
 • +от футбола и жени (yes)
  geleto_
 • Ей тоя българин бе. От всичко разбира! Тва политика, бизнес, маркетинг... С тях е закърмен.
  Вито
 • [Quote]А за сделката за ц-400, Турция е взела половината сума в кредит от Русия за покупката, така, че няма реално как да им праща тяхните си долари обратно. И сделката е в долари:[/Quote]Явно не ги разбираш тези неща. Цената на сделката е в доларово изражение, но ще се плаща не в долари, а тяхната равностойност в друга валута. Просто няма как реални долари да преминат от Турция в Русия (както и от Индия в Русия), веднага ще бъдат блокирани от САЩ.
  Nik_21
 • Интересувате се от политика, добре. На другите избори да гласувате и накарате тези около вас да го направят!
  npet
 • Аз не споря с него вече. Той пише и си вярва сам в това което пише )) Беше написал тука, че в Русия са забранени айфоните, нещо от сорта, за държавните служители, което е лъжа. А за сделката за ц-400, Турция е взела половината сума в кредит от Русия за покупката, така, че няма реално как да им праща тяхните си долари обратно. И сделката е в долари: https://lenta.ru/news/2018/10/25/s_400/ А това, че Ергодан разрешавал в рубли да се плащат курортите в Турция е най-големия майтап. Всички "путевки" в Русия се плащат само в рубли. После туристическата агенция си се разплаща с контрагентите си в Турция във валута, затова и понякога стават фалове, и не могат да си приберат туристите, като не им излезат сметките.
  nikolay.
 • [Quote]Уф, ти дори не разбираш какво ти говоря. Ти представяш несъстояли се неща като факт - доларът е неизбежен при търговия между изредените от теб държави.[/Quote] [B]«Это не мы уходим от доллара, а он — от нас»[/B]: Путин сорвал овации на форуме «Россия вперед!» [Quote]«У нас нет цели уходить от доллара, доллар уходит от нас. И те, кто принимают такие решения, стреляют себе уже не в ногу, а чуть выше! Потому что такая нестабильность в расчетах в долларах вызывает желание очень многих экономик мира найти альтернативные резервные валюты и создать независимые от доллара системы расчетов», — сказал президент. «Мы с нашими торговыми партнёрами придумали способ, как обойтись без доллара», — рассказал Путин. Стоит отметить, что в числе этих партнеров находятся такие страны как Китай, Индия, Иран, Турция и другие. Все больше сделок между государствами проводится в национальных валютах. В пример можно привести сделку по комплексам ПВО С-400 между РФ и Индией, которая будет проводиться без участия доллара. https://putin-news.ru/4758-eto-ne-my-uhodim-ot-dollara-a-on-ot-nas-putin-sorval-ovacii-na-forume-rossiya-vpered.html[/Quote]
  Nik_21
 • Уф, ти дори не разбираш какво ти говоря. Ти представяш несъстояли се неща като факт - доларът е неизбежен при търговия между изредените от теб държави. Но всякакъв опит за конструктивен и продуктивен диалог с теб е кауза пердута! Предавам се :|:|:|
  Blue Sky
 • [Quote]Като източник в нета можете да намерите само сайтове с очевАдно фалшиви новини, но на някои хора не им се отдава мисленето и не бива да им се сърдим, а да се държим снизходително. Поне Бог така ни учи.[/Quote]Така учи ХРИСТИЯНСКИЯ Бог, а ти много пъти си твърдил, че не признаваш християнските празници, а само Хануките си. Относно това, защо Русия и Китай отхвърлиха долара като платежно средство, разгадката е много лесна - заради санкциите. Всяка транзакция в долари от китайска в руска банка се блокира от американците. Имам познат професор, чете лекции в китайски университети и когато му преведат хонорарите по банковата карта в долари, доларите се връщат обратно в Китай (добре че поне на този етап американците не ги конфискуват). Когато му ги преведат в юани всичко е точно, "пей сърце". Турция пък речи да си плати капарото за С-400 в долари и Америка веднага блокира плащането. Затова Ердоган разреши на руските туристи в Турция (около 4,7 милиона годишно) да плащат туристическите услуги в рубли, Ердоган събира тези рубли от хотелите и с тия рубли сега си плаща за С-400. Друг начин просто няма, доларовия поток е под строг контрол от САЩ, всичко следят и всичко виждат. Както образно се изрази един политик - Русия е като шаран, откачил се от "доларовата въдица", отначало боли раната от кукичката, но като зарасне всичко е о`кей :).
  Nik_21
 • Ако някой не знае как се произвеждат фалшиви новини, ето това е начинът. Като източник в нета можете да намерите само сайтове с очевАдно фалшиви новини, но на някои хора не им се отдава мисленето и не бива да им се сърдим, а да се държим снизходително. Поне Бог така ни учи. [Quote]Русия и Китай стокооборота си плащат вече в юани (не в долари), а Русия и Турция в рубли.[/Quote] :|
  Blue Sky
 • Не мога да разбера, защо все давате акъл на човек къде да ходи и какво да прави ))) В Крим ходя през седмица с колата по моста, че живея на около 400 км от там. Интересно е сега там, все едно се връщаш в България през 70-те години, има какво да се види. Заради санкциите няма почти никаде мобилен нет или ако има е 2-3г, нито една руска банка няма клон в Крим пак заради санкциите. Ти си дръж рублите, аз си получавам заплатата в български левове и не ми пука ))) Модератора, извинявам се за оф-топика. Последно, това го открих съвсем случайно в Северна Осетия, на около 2500 км от България...
  nikolay.
 • [Quote]Американците усетят ли, че им залязва слънцето ще излязат по света, ще разпратят бойни машини и луди войници и ще стане мазало..[/Quote]По-луди от руснаците обаче няма на света. Само някой да ги закачи и ще сцепят планетата на две - световно харакири. Путин го каза: [Quote]"Агресорът трябва да разбере, че наказанието ще бъде неизбежно и че ще бъде унищожен. А ние, като жертви на агресия, като мъченици, ще отидем в рая. А те, те просто ще умрат, дори няма да имат време да се покаят", заяви Путин на форума на клуб "Валдай" в град Сочи.[/Quote] За тази цел е създаден и руският "СКАЙНЕТ" - системата "Периметър" (Dead Hand Мёртвая рука). [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RyNR24VV05Y&list=PLeR4dBV404CDvgsYtdDvj7pVGFn19_otB&index=3[/Youtube]
  Nik_21
 • Всеки, който коментира залезлите вече империи и ги дава за пример как една империя се издига и залязва препоръчвам да се подсеща и за факта, че империи както с днешните мащаби никога не е имало! Американците усетят ли, че им залязва слънцето ще излязат по света, ще разпратят бойни машини и луди войници и ще стане мазало.. Няма как щатите да посърнат сами - ще има още много империи, доскоро олицетворение на технологичния процес и човешката ценност, които просто ще тънат в нищета заедно с американците.. Просто всичко е много глобално и се отделят прекалено много пари за отбрана/война..
  radko89
 • [Quote]Аз живея в Русия и горе долу имам наблюдения как обичат долари и евро тук.[/Quote]Абе какво правиш там ве, приятелю, в тази "путинска диктатура" ??? :D:D:D. Отивай, отивай по-скоро в САЩ (в краен случай в България). Ще се изпуснеш да кажеш някъде, че "Крим е Украйна" и айдее, тия "ордынци" ще те пратят в Гулаг да ринеш сняг :D. А долари купува само "московския бамбук", защото са кухи глави. Много е вероятно американците да изключат системата SWIFT (поради санкции, както на Иран) и долара в Русия ще става само за бърсане на гъз@. Аз адаш си държа рублите в карта «МИР» и теб съветвам същото. В следващия клип (специален поздрав за теб) се пее за "Мерцедеси", БМВ-та, "Мазди" и "Пежо". [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NfI_7AfGJUA&start_radio=1&list=RDNfI_7AfGJUA&t=36[/Youtube]
  Nik_21
 • Аз казвам, че не е възможно една компания като Хуавей да бутне империята САЩ, както колегата е написал във поста си. А това къде как се плаща мен много не ме засяга, предполагам, че и Щатите. Аз живея в Русия и горе долу имам наблюдения как обичат долари и евро тук. Много мразят Пиндостан и Гейропата, ама МакДоналдс и Бъргър кинг се пръскат по шевовете всеки ден а руската закусвалня до тях е празна и всеки е с айфон и всеки "пацан" иска да кара "бешка" а не китайско "гейли". Във всяка банка в Русия може веднага да си смениш долари и евро, без проблем, а турски лири някъде изобщо не вземат. Най-добото вложение е да си купуваш долари или евро, както постояно се обезценява рублата си винаги на печалба. Иначе, благодаря за препоръките да чета история. Чел съм доста. Вече предпочитам да ходя на исторически места.
  nikolay.
 • [Quote]И като казвам спряха имам предвид, че го спряха напълно от действие. Дето се вика - дръпнаха му шалтера.[/Quote]Така е дръпнаха му шалтера (визираш ZTE), ама ZTE сами са си виновни, бяха се предоверили и прегърнали с американците. Но както гласи народната мъдрост "Парен каша духа" - Huawei трескаво се освобождават от американската зависимост. Първо - забраниха всички приложения на Гугъл в Китай, второ - разработват си своя OC, (ще изоставят Андроид) и трето - търсят нови доставчици на електронни компоненти, не американски или на техни васали. Доколко ще е успешно, времето ще покаже.
  Nik_21
 • Колега, само да добавя, че лятото Щатите показаха на света "как се прави" - спряха с договори и обвинения огромен китайски производител на електроника. И като казвам спряха имам предвид, че го спряха напълно от действие. Дето се вика - дръпнаха му шалтера. Не, че ги хваля или защитавам, ама влиянието им се усеща по цял свят и мигновено.
  Tadj
 • Ааааа, сега разбрах - гони те старческа деменция ако е верен поста ти. От друга страна стила ти е точно като на някой пубер :)
  iavorski
 • Всички империи си имат начало, апогей и залез. Къде са сега Шведската империя (щат Делауеър е бивша шведска колония), Испанската, Английската империи? Китай е най-бързо развиващата се икономика в света и към 2025 година ще надмине тази на САЩ. Долара вече не е всемогъщ, и той стъпи вече по наклонената плоскост - Русия и Китай стокооборота си плащат вече в юани (не в долари), а Русия и Турция в рубли. Човек не трябва да гледа само bTV и НОВА, защото става като "кон с капаци".
  Nik_21
 • [Quote]Много си зле. Прочети малко история - няма да ти навреди.[/Quote]Наистина е зле момчето, а че се и сърди, като му кажеш. Всички империи си имат начало, апогей и залез. Къде са сега Шведската империя (щат Делауеър е бивша шведска колония), Испанската, Английската империи? Китай е най-бързо развиващата се икономика в света и към 2025 година ще надмине тази на САЩ. И долара и той стъпи вече по наклонената плоскост - Русия и Китай стокооборота си плащат вече в юани (не в долари), а Китай и Турция в рубли. Човек не трябва да гледа само bTV и НОВА, защото става като "кон с капаци".
  Nik_21