Смартфоните и телевизията почти не оказват влияние върху съня на децата

Смартфоните и телевизията почти не оказват влияние върху съня на децата

Употребата на смартфони и друг вид електроника не оказва почти никакво влияние върху съня на децата. До този извод са стигнали учени от Оксфордския университет, които са провели изследване, за да проверят твърденията, че прекомерното използване на смартфони, таблети и гледането на телевизия пречат на малките да почиват достатъчно. Според изводите от изследването връзката между гледането на различните видове екрани и съня е "изключително скромна".

Изследването е проведено от Оксфордския интернет институт и се основава на данни от САЩ, които са събрани през 2016 година. Там родители са попълвали въпросник за живота в своите домакинства, който е включвал и два въпроса за навиците на децата на възраст между 6 месеца и 17 години. Родителите е трябвало да посочат колко време малките прекарват пред телевизора и в други занимания като игра на видеоигри. Вторият въпрос е бил свързан с употребата на мобилни телефони, портативни конзоли и друг вид електроника.

Според събраните данни децата, които не са използвали джаджи и не са гледали телевизия, са спали незначително по-дълго от своите връстници, които са прекарвали целия ден пред екраните на различните устройства. Така например средната продължителност на съня на тийнейджър без достъп до електроника е бил 8 часа и 51 минути, докато друго дете с достъп до модерните забавления е спало средно 8 часа и 21 минути.

В споменатото изследване са участвали 50 000 младежи от всички американски щати, а изводът е, че всеки час, прекаран пред екрана намалява съня с между 3 и 8 минути.
В същото време американската Национална фондация за сън е посъветвала родителите да се избягва употребата на електроника точно преди сън. Като причина за това от фондацията посочват, че синята светлина, която се излъчва от дисплеите, може да забави освобождаването на предизвикващия съня мелатонин и съответно да доведе до негативни последствия за пълноценния отдих на младежите.

Източник: BBC

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • За телефона съм си сложил автоматичен филтър на синя светлина от полунощ до 7 и вече нямам проблеми със заспиването.
    tzincbg
  • -
    npet
  • Като човек на 18 години, мога да кажа, че телефона наистина вреди както на съня, така и на зрението. Опитвам се да стоя 1 час на телефона и да почивам по 30 минути, както и 30 минути преди сън да спирам да го използвам, обаче стоенето на телефона ми стана огромен навик.
    Dubspace
  • Естествено, че не е вярно. Телевизията не е голяма драма, но телефоните и таблетите са. Когато малката гледа телевизия не зяпа постоянно, а зарязва и си играеме или рисуваме, но с таблета е като зомби. Определено забелязах, че се превъзбужда и кардинално го ограничих. Ставаше по- нервна, а и е по- интересно да си играем и четем приказки отколкото да зяпа екрана.
    Be happy
  • Който мисли, ще се изсмее. Разбира се че са вредни за децата,но почти няма човек от познатите ми на който детето да не е цял ден пред телевизоро още от бебешка възраст. Ако в този силно сензитивен период предложите на детето „мърдащи картинки“, трябва да имате предвид, че те са огромен стимул за неговия мозък-за съжаление, в негативен план. Двадесет и четири кадъра в секунда. Това означава 24-ри премигвания за една секунда. За видео с дължина от десет минути това прави 14 400 премигвания. Ако оставите детето да гледа половин час, това прави 43 200 импулса. Детският мозък не може да обработва такъв обем информация. Изследователите на „синдрома на екранното време“ чрез сканиране на мозъка откриват сериозни нарушения в структурата му и неговата дейност при децата, изложени на екранно въздействие. Атрофия на сивото мозъчно вещество, нарушена цялост на бялото мозъчно вещество, намалена дебелина на мозъчната кора, нарушени когнитивни способности и нарушена функция на домапиновите депа. Какво означават тези резултати за вашето дете? Накратко, тези данни означават, че поставянето на децата пред екран и гледането на видеа- в това число телевизия, игри, музикални клипове нарушава: способността на детето ви да обработва информация да научава и използва наученото по адекватен начин развитието на социалните умения създаването на приятелства развитието на емпатията включването в игри с връстници езиковото и говорното развитие способностите за концентрация на вниманието разбирането за награда и успех развитието на фината моторика Висока цена за половин час спокойствие, не мислите ли? http://www.logopedia.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=310:как-екраните-убиват-детския-мозък&catid=8&Itemid=114
    scarybear
  • Напълно съм съгласен с мнението на [B]npet[/B]. Това е поредния виц от типа "Британските учени установиха..." Не им вярвайте, това са "глупости на търкалета".
    Nik_21