Snapdragon 8cx е изключително мощен, но не е за смартфони

Вече научихме много детайли за Snapdragon 855, но се оказва, че това не е единственият нов чипсет, който Qualcomm представи на своята конференция в Хавай. Малко по-късно американците обявиха и Snapdragon 8cx, който на практика е най-мощният чип в портфолиото на Qualcomm, но не се надявайте да го видите в следващия ви смартфон. Това е така, защото чипсетът е създаден специално за ползване в лаптопи и по-специално в тези с версията на Windows 10 за ARM архитектура.

Първото поколение на тези устройства не се прие особено добре, но Qualcomm не се предава и Snapdragon 8cx е доказателството за това, защото е проектиран специално за употреба в лаптопи. Чипсетът е изработен по 7-нанометров процес и предлага същите 8 ядра (4x A76 и 4x A55) като в Snapdragon 855, но с това приликите се изчерпват. Процесорът в него е наречен Kryo 495 и е допълнен с много повече кеш памет – 10MB, която е разпределена между системна, L2 и L3 памет.

Може да бъде комбиниран с до 16GB RAM и има вградена поддръжка на NVMe и UFS3.0 памет за съхранение на файлове. Според Qualcomm с консумация на енергия около 7 вата Snapdragon 8cx работи два пъти по-бързо от сравним процесор от серията Intel Core U и четири пъти по-бързо от чип от Y серията. Дали това е така ще научим в средата на следващата година, когато на пазара се появят първите лаптопи с чипсета.

Snapdragon 8cx предлага подобрена графична производителност благодарение на използвания Adreno 680 Extreme, който е два пъти по-бърз от графичния ускорител в Snapdragon 850, а освен това има удвоена шина на паметта и би трябвало да консумира по-малко памет спрямо него.

Добавен е и LTE модем Snapdragon X24 със скорости на изтегляне на данни до 2Gbps, а сред другите характеристики откриваме и бързо зареждане чрез Quick Charge 4+. Qualcomm обещава и дни на работа с едно зареждане на батерията при постоянна връзка с интернет, а освен това Snapdragon 8cx е първата Snapdragon платформа, която е готова за бизнес потребителите на Windows 10.

Източник: Qualcomm

  • Хм, интересно
    disho75