Sony Mobile планира сериозни съкращения в Швеция

Лошите финансови резултати на мобилното подразделение на Sony доведоха до мерки за ограничаване на разходите, които включват и съкращаване на персонал. Според информация от 8till5 компанията планира да съкрати около 200 от общо 800-те служители във филиала на Sony в шведския град Лунд. По официални данни там работят 1200 души, но реално тези на пълен работен ден са 800, а другите са консултанти или пък са заети в други дивизии на японската компания.

Според шведското издание 8till5 Sony ще продължи със съкращенията, а крайната цел е разходите на мобилното подразделение да намалеят с 50%. Заместник-директорът на подразделението на Sony Mobile в Лунд Стефан Олсон коментира мярката, като заяви, че в момента се прави цялостно преразглеждане на финансовите параметри на филиала, а съкратените ще бъдат информирани до март 2019 година. Той също така изрази надежда, че в хода на анализа може да се окаже, че съкратените работни места ще са по-малко от планираното.

Източник: 8till5, Xperia blog

 • Съжалявам, че не виждаме кате тебе. Ти си специален - точно като маймуните в зоопарка. Всички гледаме теб - нищо, че ти не разбираш защо те гледаме. Давай, продължавай с маймунджалъците! :D
  sladyrko
 • Като гледаш само себе си, как да видиш ЧЕСТ?! Погледни какво стана с VAИO, ще видиш и какво ще стане с XPERIA. Опааа забравих, ти няма да видиш нищо, технически НЕграмотен си.
  PoceH_BS
 • Харакити е свързано с чест - аз тук такава не виждам. :)
  sladyrko
 • Дай Боже всеки му! Японците му викат харакири, това и правят в Сони... :D:D:D
  PoceH_BS
 • Тебе ще прибере първи, внимавай какво си пожелаваш. :D
  sladyrko
 • Боже, слез и си прибери вересиите. Дано по пеене имаш висока оценка.
  PoceH_BS
 • А , да. Забравих още нещо което ги оскъпява.Това 4е крадат като цигани кой от кой може та после се съдят за милиарди и после ние им плащаме за некадърността.
  gergoff
 • [Quote]Там нещо за има няма 80 долара и му искат 400[/Quote] Частите на едно у-во са една малка част от разходите докато пристигне до крайният клиент.
  PoceH_BS
 • Абе кой ще ти работи на загуба в индустрията с мобилни телефони .. Там нещо за има няма 80 долара и му искат 400 и работели на загуба .. Няма такова нещо.. ! Пишат си та да им се купуват телефоните .Погледнете сериозно къкво има в един телефон и помислете струва ли парите за които се продава , па било то и ако бранда афишира че бил работил на загуба .. !
  gergoff
 • Аз никога не съм робувал на марки. Едно време ми бяха много смешни фанатиците които разправяха, че Нокиа си е Нокиа, все едно са някакви божествени устройства. Да ама фалираха, а аз си купих първата Нокиа чак като излезе N73, просто защото ми харесваше, като след това и N95, N95 8GB, N8 и Lumia 1020. След като фалираха, всички тези, които им бяха фанатични поклонници на Нокиа, станаха поклонници на ейпъл. Аз пък си купувах Самсунг и сега Сони и хич не ми пука какво пише на гърба на капака. Но както писах, харесвам в Сони това, че дори и да работят на загуба, имат достатъчно пари да си правят това, което им харесва. Не знам до кога, но го правят.
  Spikul
 • Всичко изброено е така, основния проблем на Сони е сбърканата философия на японците относно представянето им в световен мащаб. Като това между впрочем е проблем и на другите японски марки. Сони на домашния пазар доминира над другите брандове. С това си действие ще забият и последния пирон в ковчега тъй като центъра в Лунд е развойния им отдел по софтуера и хардуера. Когато бяха с Ериксон именно там се създаваха легендарните за тогава модели като К750, К800 и много други. Шведите правеха всичко от до като от Сони взимаха само имената на сериите като Walkman, CyberShot и т.н. За голямо съжаление моделите на Сони все повече стават бутикови и може би след известно време ще продадат мобилното подразделение просто нещата са неизбежни. Толкова години работят на загуба че елементарната икономическа логика го налага.
  mamuta70
 • Въпрос на гледна точка - на мен пък дизайна на Sony ме кефи, защото е мъжкарски, а не със заоблени ръбове, вежди и липса на хардуерен бутон за камерата, защото така било фЙешън. Могат да си позволят да работят за малка таргет група и го правят без да им пука особено много за резултатите. Мога спокойно да ги сравня със Subaru, които правеха колите си за кеф, а не толкова за печалба. Резултатът дойде последните 3-4 години, когато пазарът в САЩ изведнъж ги оцени и започнаха да продават по почти милион автомобила там, въпреки, че са грозни.
  Spikul
 • През третото тримесечие на годината Sony имат под 2 милиона устройства, а LG малко под 10 милиона, LG все още са топ 3 в САЩ, Канада, Южна Корея, Мексико и много от държавите в Южна Америка, така че не мисля, че са точно 1 към 1. Иначе, жалко защото софтура и ъпдейтите на Сони са на доста добро ниво, но явно дизайна не се харесва на повечето хора, аз лично ги харесвам, а и XZ3 има вече модерен дизайн.
  NickRey
 • 1 към 1 са със LG. Колкото и добър на параметри телефон да напряват, не могат да го направят така, че да се хареса на хората. И двете компании продават флагманите си на цени доста по-ниски от конкуренцията си. И не че не искат и те да продават на високи цени, просто не могат, защото това им единственият плюс и заради това и тези много малко на брой потребители купуват техните продукти. За мен Sony са най-зле изглеждащите визуално телефони в днешно време. Отличават се от всички останали, да, но не с добро, а напротив.
  iWolff
 • Причините за срива са предимно в маркетинга, позиционирането и липсващия американски пазар. Качеството на машинките е брутално и няма по-добри от тях. Не си ври носа като нямаш общо с нещата...
  arakchiev
 • Аз например си купувам Сони, защото искам да съм различен от болшинството. А това, че са на командно дишане си го избий от главата, защото от седмица имам Android 9 на XZ Premium и телефонът лети. Кой друг производител пуска толкова бързо ъпдейти? Да не говорим, че всички им купуват сензорите за камерите.
  Spikul
 • Преди доста време бях писал тук, че са на "командно дишане"... Ама на нЕкой другари не им се вЕрваше... :D:D:D
  PoceH_BS
 • Не е лъжа, че продажбите им са супер ниски. За това и постоянно съкращават персонал. :|
  board
 • Без коментар:X Май нещо много яко си се объркал с твоите наблюдения а пък за правописа (no)
  mamuta70
 • Да си преместят филиалите в България.
  velnsl