Стойността на Apple падна под един трилион долара

Акциите на Apple спаднаха с около 10% след обявяването на резултатите за третото тримесечие през миналата седмица. Прекият резултат от това е, че стойността на една акция падна под 200 долара, а общата пазарна капитализация на компанията от Купертино слезе под 1 трилион долара. Към момента борсовата цена на всички акции на Apple е около 980 милиарда долара. Спадът изглежда странен на фона на обявените приходи за последното тримесечие в размер на 62.9 милиарда долара, което е рекорд за компанията.

Анализаторите отбелязаха обаче и тревожното съобщение, че от тук нататък Apple няма да обявява конкретни цифри за продажби на iPhone, iPad и Mac. Именно този анонс кара много хора да считат, че в Купертино искат да прикрият нещо. Финансовият директор на Apple Лука Маестри се опита да разсее съмненията, като обясни, че продажбите на споменатите устройства не са особено важни за представянето на Apple към настоящия момент и че те не са представителни за силата на бизнеса на концерна.

Той добави, че Apple може да публикува коментар на общите тенденции около продажбите на устройства, ако тази информация е особено важна за инвеститорите. Цената на ценните книжа със сигурност е повлияна и от слуховете, че Apple са съобщили на доставчиците на компоненти за iPhone XR да замразят плановете за откриването на допълнителни производствени мощности заради слабо търсене на продукта.

Източник: MacRumors

 • @tzincbg (yes) И ти си прав и аз съм прав. Важното е че има избор.
  npet
 • Ако се надяваш за по евтини забрави
  Ragacone
 • 1. Добре де, шефката може и да е случила на кофти кабел случайно. Но от Aliexpress micro usb кабели никога не са ми се разпадали така. 2. https://discussions.apple.com/thread/8031795 3. Samsung 128 gb micro SD class 10, U3(най-бързата карта, която телефон може да чете) е 82 лв.
  tzincbg
 • 1. Безжично зарядно липсва в комплекта на почти всички телефони. Наличните такива са обикновенно в промоционални комплекти. Последно си взех тъндърболт кабели - комплект от 2 за 5 лв. Не са с качеството на оригиналните или Анкер, но се прилични. Мисля че 2.5лв за 1 кабел е поносима цена. Още - същия вид кабел от Самсунг струва 15$ - https://www.samsung.com/us/mobile/mobile-accessories/phones/ep-dn930cwegus-ep-dn930cwegus/ Когато сравняваме, да сравняваме от един клас, а не ябълки с круши. 2. Моля примери за приложения. Повечето създатели, залагат на реклама вместа такса за сваляне в Плей Стор. Платеното андроид приложение го изпиратстват като вземат апк-то от някъде. 3. ОС да заема 2.2ГБ, много ли са? Най-ниския актуален модел е с 64ГБ памет. Това е повече от достатъчно за нормална употреба. Наистина качествените карти струват много пари и обезмислят ползването на отделни такива. Предполагам не обсъждаме мемори карти от касата в Кауфланд?
  npet
 • Когато си свикнал да печелиш много трудно ще свикнеш да печелиш по-малко ;)
  AVKansazov
 • Ще видим като обявят мисля, че в края на годината финансовите резултата на къде ще тръгнат нещата. Но аз не се надявам за по-евтини телефони в близко бъдеще. Ще са нужни поне 3 години лоши резултати за да променят нещо, което не изглежда невъзможно, понеже пускат делефони супер близки по хардуер, дизайн и като цяло перформънс, все по-малко хора сменят телефона си всяка година... Има надежда. :)
  sladyrko
 • 3-5 лв никога няма да си заменя максовете с андроиди
  Ragacone
 • 1. Безжично зарядно не е включено в комплекта. Ето ти оскъпяване. Micro usb кабел КАЧЕСТВЕН има за почти без пари, качествен Apple е поне 15 лв. 2. Приложенията, които са платени, са по-скъпи в App store. В app store също има платени, които в Андроид са безплатни. 3. Може да са смалили системата, но пак си остава проблема с липсата на разширяема памет. 4.Да, много неприятна тенденция най-скъпите модели да са най-крехки. Не е само Apple, прав си, тук всички големи са виновни.
  tzincbg
 • Дано да продължат с падането. Пожелавам същото и на останалите производители. То със Самсунг започна да се случва дори и преди Apple. Беше си време, защото иначе нямаше да се спрат. Ейпъл правят наистина страхотни телефони, може би най-добрите на пазара, но цените им са ужасни и все по-малко хора могат да си ги позволяват. С провалите в Индия още миналата година трябваше да им светне лампата, че нещо започва да не е както трябва. Обикновенно производител който тръгне надолу, много трудно успява да върне потребителите обратно и да си възвърне позициите. Според мен Ейпъл са доста инати и няма да намалят чувствително цените за новите модели, дори да го направят ще съкратят чувствително откъм изработка, качество и части. Просто са свикнаха яко да скубят кокошките, опа хората простете.
  feuer34
 • [Quote]плащаш повече за кабели, зарядни[/Quote] Дали? Има кабели от 2, 5, 15 и повече лв. Всеки е свободен да си избира. [Quote]за приложенията[/Quote] Иначе как да получиш платено приложение? - падат от небето? Ясно е че за някои (Андроид предимно) потребители е непонятно заплащането на приложения. [Quote]системата взима повече място[/Quote] iOS 12 е 2.24GB Спрямо кое заема повече? Да разбираме ли че андроид със сходен набор от приложения и услуги е в пъти по-малък? [Quote]стъкло от двете страни, за да се чупи[/Quote] Масово новите скъпи телефони са стъклени. И китайските, и корейските и др. Възможностите на ремонт и цените са сходни. Очакваме нова порция от легенди и митове за "ябълковите" телефони ;)
  npet
 • Чакай повечко, защото още ще поевтиняват. Колкото и да са могъщи не могат да се мерят по продажби с Xiaomi и Huawei, защото те обхващат от ниския и среден клас до най-високия от покупателната способност на потребителите, докато Apple имат само висок и още по-висок клас, с което ежегодно свиват покупателната способност на хората. Възможно е (лично мое мнение), да манипулират финансовите си резултати от поне две-три години, с цел да не отблъснат инвеститори и акционери. Но това са си само мои впечатления/изводи. Ако съм прав рано или късно балонът ще се спука.
  Ванката
 • Тъкмо да купя акции, докато са поевтинели :D
  centur
 • Плащаш повече за телефон, плащаш повече за кабели, зарядни, за приложенията, системата взима повече място и няма слот за карта, за да плащаш повече за модела или за онлайн сторидж, стъкло от двете страни, за да се чупи, не мерси.
  tzincbg
 • Защото не могат да се борят по бройки с Xiaomi и Huawei, а ще разчитат да вдигнат печалбата от по-скъпи устройства и повече налагане на услуги за музика, филми, допълнително място и приложения.
  mishobehar
 • [Quote]Анализаторите отбелязаха обаче и тревожното съобщение, че от тук нататък Apple няма да обявява конкретни цифри за продажби на iPhone, iPad и Mac.[/Quote] Точно това гледах в понеделник по Bloomberg Global News и се чудех защо темата се игнорира от сайтовете за мобилни технологии. Иначе странно решение от страна на Епъл, може би най-вероятно нещата не вървят както им се иска.
  Blue Sky