Този умен кантар на Huawei ни помага да сме по-здрави

Ерата на Интернета на нещата започна и все повече устройства от ежедневието ни ще се сдобиват с безжични възможности. Тази тенденция е в ход от няколко години и на пазара постепенно започнаха да се появяват свързани климатици, хладилници, печки, прахосмукачки, лампи, контакти и какво ли още не. Цената на тези добавки вече e достатъчно ниска, за да бъдат включени в още повече устройства и дори в такива, които на пръв поглед нямат нужда от подобни екстри. Само на пръв поглед, защото веднъж ползваме ли ги, разбираме колко са удобни.

Едно от тези устройства е класическият кантар, който може да бъде открит в много домове. Не се замисляме много, докато го използваме, макар че понякога с трепет стъпваме върху него, за да разберем дали новата ни диета е дала желания резултат. През последните години тези устройства също се сдобиха с някои високотехнологични и полезни функции и доказателство за това е Huawei Body Fat Scale (AH100). Джаджата вече се продава и в България за около 50 лева, което е повече от добра цена за възможностите, които осигурява.

Устройството, което може да отчете тегло в диапазон 2.5-150 килограма, тежи 1.85 кг, а голяма заслуга за това има солидното закалено стъкло с полирани ръбове върху горната част. Джаджата работи с 4 х ААА батерии и е добре да се снабдите с такива предварително, защото не са включени в комплекта. Долната част е пластмасова и освен мястото за батериите съдържа 4 кръгли крачета, които се самобалансират за компенсиране на малките неравности върху пода. Имайте предвид, че не се препоръчва кантарът да се използва от хора с пейсмейкъри и други медицински импланти, защото той разчита на електрически импулси за отчитане.

Активирането на устройството става при стъпване върху него - тогава светва скрит под стъклото LED дисплей, който показва теглото, а малко по-късно и процента на мазнини в тялото. Важно е да стъпите с боси крака, за да може да се задейства BIA (Bioelectrical Impedance Analysis) сензорът, който осигурява допълнителната информация. Везната има памет за съхраняване на данните от множество измервания, а освен това може да различни автоматично до 10 потребители по тяхното тегло. По-интересно става, когато свържете кантара с телефона си през Bluetooth 4.1 - поддържат се устройства с Android и iOS.

Връзката може да стане през две приложения - Huawei Body Fat Scale и Huawei Health. Честно казано предпочитаме да ползваме второто, защото то служи и за отчитане на физическа активност и упражнения, така че е добре да виждаме цялата информация на едно място и да следим как се променя теглото. Освен това първото приложение не може да споделя събраните данни с други приложения и услуги, но пък служи за управление на кантара, добавяне на потребители и обновяване на софтуера на устройството.

Какво може да отчита Huawei Body Fat Scale? Заедно с теглото на потребителя добавеният BIA сензор позволява да се прави анализ на общо 9 телесни показателя. Предвид начина на измерване предполагаме, че този анализ няма абсолютна точност и данните могат да служат главно за лична информация, но не и да заместят получените от специализирано медицинско оборудване. Компанията посочва, че използва big data, математическо моделиране и алгоритъм с метода на главния компонент, а освен това разчита на напътствия от China Institute of Sport Science (CISS).

Въпросните показатели, които се визуализират в приложението, са следните. Вече споменахме за количеството на телесни мазнини, което се отчита в %, а освен това се показва BMI (индекс на телесната маса), мускулна маса (в кг), % на водата в тялото, съдържание на минерали в костите (в кг), съдържание на протеини (в %), мазнини в коремната кухина и базовата скорост на метаболизма (BMR), която помага за определяне на неутралния калориен баланс на тялото. Както виждате, това са много и разнообразни данни, които вероятно говорят повече на занимаващите се по-активно със спорт.

Приложението Huawei Body Fat Scale позволява и въвеждането на ежедневно напомняне, което със звуков сигнал от везната ще ви подкани да я използвате. Има и възможност да въведете желаното тегло, така че да следите как вървят усилията ви да го достигнете. Иначе и в двете споменати приложения можете да получите достъп до различни графики на дневна, седмична, месечна и годишна база за промяната на показателите и усреднени стойности за периода.

Би било добре в приложенията да са посочените стойностите, които се считат за здравословни, защото цифрите едва ли говорят много на потребителите. Подобна информация се появява в Huawei Health, но само, когато решите да споделите измерване. Освен това приложението Huawei Body Fat Scale не може да се свърже с други услуги като Google Fit например и да споделя данни към тях. Такава интеграция има в Huawei Health, но не и за данните за теглото.

С това се изчерпват възможностите на Huawei Smart Scale, които макар и да не са много могат да ни помогнат да обърнем повече внимание на физическото ни състояние и в крайна сметка да положим усилия да го подобрим. Добрата новина е, че цената на устройството е съвсем достъпна и на практика е сравнима с тази на обикновените кантари, което може лесно да го превърне в подарък за близки и приятели. В същото време кантарът осигурява значително по-богата функционалност от базовите модели и поне според нас инвестицията в него си струва. Иска ни се обаче да видим повече съвети за здравословен начин на живот и информация около нормалните стойности на показателите, но може би това ще бъде добавено с бъдещ ъпдейт.