Умните аксесоари с впечатляващ ръст на продажбите

Според последния доклад на IDC за третото тримесечие продажбите на умни аксесоари са отбелязали впечатляващ ръст от 21.7% на годишна база. Търсенето на този тип продукти се засилва в глобален мащаб, но фокусът на потребителите сериозно се е изместил от премиум продуктите към базовите аксесоари като умни гривни. Китайският производител Xiaomi може да се похвали с 90.9% ръст на годишна база и вече е световен лидер при умните аксесоари.

Xiaomi са изпреварили Apple, а третото място е за Fitbit. Големият успех на китайците се дължи на навлизането на нови пазари и на изключително успешната умна гривна Mi Band 3. Така например през третото тримесечие само 61% от доставките на Xiaomi са били за пазара в Китай, докато в предходни периоди техният дял е бил 80%. Основните нови пазари са в Европа, Индия и Близкия изток, където има сериозно търсене на умни аксесоари на достъпни цени.

Вторият Apple също е увеличил своя дял от 10.3% през 2017 на 13.1% през настоящата година. Американската компания е доставила 4.2 милиона от различните модели Apple Watch. Според анализатори хората на Тим Кук са можели да постигнат и значително по-високи резултати при по-агресивно намаляване на цените на часовниците от първото и второто поколение. При Fitbit тенденцията е обратна и компанията е отчела спад от 13.7% преди година на 10.9% през последното тримесечие. Топ 5 се допълва от Huawei, които имат дял от 5.6%, и Samsung, които са успели да увеличат своя пазарен дял от 3.6% на 5.6%.

Източник: IDC