Ясно е кога започва съдебната битка между Apple и Qualcomm

Ясно е кога започва съдебната битка между Apple и Qualcomm

Ако се радвате, че напоследък обстановката в смартфон сегмента е прекалено приятелска, трябва да ви разочароваме. Правните спорове между Apple и Qualcomm продължават и двете компании ще се срещнат в съда на 15 април 2019 година, пишат от The Verge, базирайки се на информация от San Diego Union-Tribune. Причина са твърденията на Qualcomm, че производителят на смартфони е отдавал поверителна информация за оптимизиране на скоростите на модемите на Intel.

Това дело е поредният остър сблъсък между двете компании, като началото беше дадено преди почти две години. В края на януари 2017 година Apple обвини Qualcomm в злоупотреба с господстващото си положение на пазара, изразяваща се в искане на прекалено големи лицензионни такси за патенти, жизнено необходими за създаването на смартфони. Тъй като тези патенти са ключови за индустрията, те би трябвало да се лицензират спрямо разумни и недискриминационни условия. Или иначе казано - справедлива цена. Нещо, което Apple оспорваше, че Qualcomm прави.

Производителят на микропроцесори не остана длъжен и само няколко месеца по-късно направи опит да забрани продажбите на iPhone в САЩ и Китай с аргументите, че компанията нарушава три негови патента. В края на 2017 година дойдоха и най-сериозните обвинения, че Apple е споделяла поверителна информация с един от най-големите конкуренти на Qualcomm – Intel. Обвинения, за които ищецът твърди, че има много сериозни доказателства. Според тях инженерите на Apple и Intel са обменяли ключов програмен код и други инструменти.

Компанията от Купертино е имала достъп до секретната информация още от 2009 година, когато двете, сега враждуващи компании, сключват договор за партньорство. В основата си той дава достъп на Apple до секретния изходен код, което трябва да позволи по-добрата му интеграция в iPhone. От Qualcomm се съгласяват, но с важно условие – тази информация да се използва само и единствено за техни чипове, а не и за тези на конкуренти.

Както ни показва днешният ден, може би това условие е било нарушено – вече само съдът може да отреди каква е истината. От San Diego Union-Tribune твърдят, че адвокатите на Apple категорично са отхвърлили възможността за извънсъдебна договорка, а делото ще се гледа чак април, поради сложността на ситуацията. Развръзката започва на 15 април 2019 година.

Източник: The Verge

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция