За 2 години HMD Global е продала 70 милиона телефона Nokia

В началото на декември финландската компания HMD Global навърши две години, а първото устройство от нея с марката Nokia се появи в началото на 2017 – това беше Nokia 6. За тези две години на пазара се появиха много смартфони и обикновени телефони с познатата марка, а преди дни видяхме и най-новото допълнение в портфолиото – разбира се, това е Nokia 8.1, който вече се появи в Китай под името Nokia X7. Какво е постигнато за това време? След премиерата на Nokia 8.1 новият маркетингов мениджър за Германия Брита Гербрахт е споделила на среща с медии интересни детайли за представянето на компанията.

Тя разкрива, че за тези две години HMD Global, която има едва 650 служители в световен мащаб, е продала 70 милиона устройства с марката Nokia, но имайте предвид, че тук влизат и обикновените телефони. Разбира се, голяма помощ оказва разпознаваемостта на марката Nokia, която все още се помни от много потребители. Гербрахт разкрива, че повечето (80%) купувачи на телефони Nokia са мъже, средно на възраст над 35 години и преди това са били потребители на устройства Nokia. Заедно с това средният потребител използва телефона си по-дълго време и това може би е свързано с партньорството с Google и участието в програмата Android One.

Повечето купувачи търсят евтините модели, а най-продаван за последните две години в глобален мащаб се оказва Nokia 6.1. Брита Гербрахт споделя, че компанията не отчита успех при премиум моделите, а Nokia 8 Sirocco се е продал в по-малък тираж от очакваното. Ако се надявате да видите Nokia 9 до края на тази година, е време да се разделите с надеждите си –- от интервюто става ясно, че няма да го видим в оставащите броени дни от 2018. Разбираме и, че засега компанията не работи по геймърски смартфон, а освен това не е планирала нов ретро телефон. А ако се питате как ще бъдат именувани новите модели, то може да очаквате продължаване на текущата схема – т.е. догодина ще видим модели с индекс .2 (например Nokia 6.2).

Източник: WinFuture