Samsung Galaxy Note9

Ако сте почитатели на Samsung и досега сте се въздържали от покупката на нов смартфон, защото сте очаквали най-добрия модел на корейците за годината, вече е време да отворите портфейла. Разбира се, става дума за Galaxy Note9, който вече е на пазара и осигурява достъп до най-добрите технологии на източната компания. Телефонът е по-голям, по-мощен и по-способен от своя предшественик, но това е довело и до увеличение в цената му. Ако обаче вече се радвате на Galaxy S9+, едва ли имате много причини да преминете към новото устройство, вместо да изчакате още няколко месеца до идването на Galaxy S10, който се очертава да бъде особено интересен модел. И все пак, струва ли си да инвестирате в Galaxy Note9?

Дизайн

На пръв поглед Galaxy Note9 прилича много на Galaxy Note8. Устройството запазва познатата форма, която е по-ъгловата от тази на Galaxy S9+, и това е един от начините на компанията да покаже, че насочва двете серии към различни потребители. Другият, разбира се, е добавянето на стилуса S Pen, който тази година се е сдобил с допълнителна функционалност. Писалката отличава серията Galaxy Note достатъчно добре от останалите модели на пазара и помага на Samsung да я позиционира като предназначена за бизнес или пък за креативна употреба, но тази година компанията реши да потърси вниманието и на други потребители - геймърите. За това обаче ще стане дума по-късно.

Както споменахме, Galaxy Note9 е като ъгловата версия на Galaxy S9+, защото компанията продължава с дизайнерския език, който въведе още през 2015 година с Galaxy S6. Всяка година виждаме еволюционни промени във вида на устройствата, изработени от метал и стъкло, но най-голямата промяна дойде със серията Galaxy S8, която предложи дисплеи с издължено съотношение и намалени странични рамки. Тази насока се пренесе и в серията Galaxy Note с Galaxy Note8, а тази година продължава в Galaxy Note9. Изработката е на познатото висок ниво с извити панели Gorilla Glass 5 и междинна алуминиева рамка, но честно казано този дизайн вече започва да омръзва и ни се иска да видим някаква промяна.

Върху дясната страна откриваме бутон за включване, а в върху лявата са поставени тези за контрол на звука и за активиране на асистента Bixby. Отдолу намираме стандартен жак за слушалки, USB-C порт, говорител и слот за поставяне на писалката, но по някаква причина Samsung все още не обръща внимание на симетрията и USB порта не е центриран. В интерес на истината, нещата се подобряват с всеки нов телефон на корейците и се надяваме един ден да видим напълно симетрично разположение на всички елементи. Това може и да изглежда маловажно, но много потребители държат на подобни неща и дават за пример продуктите на Apple. Тази година и Huawei наблегна много на симетрията в серията P20.

Въпросът за симетричността стои и за дизайна на задния панел. Той съдържа правоъгълен сензор за отпечатъци и хоризонтална зона с двойна камера, светкавица и сензор за пулс, които също не са добре центрирани, а това създава известно усещане за прибързаност в проектирането на външния вид на телефона. Сензорът за отпечатъци е на нова позиция спрямо този в Galaxy Note8, но въпреки това използването му не е много лесно - разположен е високо, а освен това е сравнително малък. Винаги можете да използвате и системата за интелигентно сканиране, която комбинира лицево разпознаване със сканиране на ириса, но понякога тя не сработва, а освен това не може да се похвали с бързина.

За щастие, Galaxy Note9 отново е водоустойчив (IP68), което осигурява допълнително спокойствие, защото все пак цената му е почти 2000 лева и случайно намокряне е най-малкото, което искате да го сполети. Добавени са и два говорителя, които звучат добре и осигуряват силен и ясен звук. Ширината, дебелината и теглото на телефона са се увеличили леко спрямо Galaxy Note9, а височината остава почти непроменена. С размери 161.9 x 76.4 x 8.8 мм и тегло 201 грама смартфонът определено не е за почитателите на малки телефони или пък за желаещите да използват мобилното си устройство с една ръка - с Galaxy Note9 това е изключително трудно.

Дисплей

Промяната в размерите на телефона е оправдана с добавянето на по-голям OLED дисплей - размерите му са се увеличили от 6.3" до 6.4", а резолюцията остава непроменена - 1440 x 2960 пиксела за съотношение 18.5:9. Компанията е успяла да намали ширината на зоните под и над дисплея, което е добра новина, а освен това се въздържа от включване в тенденцията за изрязване на панелите, което също ще зарадва мнозина. Дисплеят отново е с извити страни, но в по-малка степен спрямо Galaxy S9+. Панелът осигурява обичайните ярки цветове, висок контраст, детайлност и големи ъгли на видимост, които сме свикнали да получаваме от OLED дисплеите на Samsung. Експерти го определиха за най-добрия дисплей на Samsung и вероятно това е така, но освен това е един от най-добрите мобилни екрани изобщо.

Производителност и батерия

В хардуерно отношение отново откриваме прилики с Galaxy S9+. Устройството пак разчита на осемядрен чипсет Exynos 9810 (Snapdragon 845 на други пазари) и има 6GB RAM, но вградената памет на базовата версия се е удвоила до 128GB. Компанията предлага и вариант с 8GB RAM и 512GB памет, която може да се увеличи с карта до 1TB, но той ще се предлага на ограничен брой пазари. Всичко това подсказва, че устройството осигурява впечатляващи възможности за многозадачна работа, като няма проблем за едновременно ползване на тежки приложения. Така можете да оставите и повече приложения на заден фон, а когато превключите към тях, те винаги ще показват най-актуалната информация, без да се налага да опреснявате.

Телефонът реагира бързо, приложенията се отварят пъргаво и няма намек от забавяне или накъсване при скролиране, но подобно представяне можете да получите и от други флагмански модели, защото във високия клас силите вече са изравнени. На пазара вече има много устройства с флагманския чипсет Snapdragon 845, а и цената им е по-ниска. Смартфонът се справя чудесно и с играта Fortnite, която дебютира за Android именно с него. Както споменахме, Samsung иска да спечели с Galaxy Note9 и геймърите и затова е включила в телефона система за течно охлаждане, която има за цел да намали температурата на процесора при продължителните игрови сесии. Тя работи добре, като отвежда топлината и я разсейва в корпуса на телефона, но това означава, че на свой ред той се нагрява сериозно.

Устройството отново поддържа режима DeX, който му позволява да се превърне почти в компютър при връзка с монитор, мишка и клавиатура, но за разлика от преди за това не се изисква специална докинг станция. Компанията последва примера на Huawei и позволи на устройството да активира режима DeX при ползване на обикновен USB-C към HDMI адаптер, което е голям плюс. Не че този режим ще се ползва от много хора, но може да е от помощ особено в комбинация с новите възможности на S Pen за управление на презентации. Не ни допадна това, че Galaxy Note9 се появи на пазара с Android Oreo, въпреки че Google вече беше представила версия 9. Samsung можеше да положи усилия, за да го пусне с най-актуалното издание на платформата, а вместо това платилите сериозна сума за смартфона ще трябва да чакат месеци, за да получат ъпдейт до Pie.

Смартфонът е снабден и с батерия с по-голям капацитет спрямо своя предшественик и всъщност спрямо всеки друг телефон на Samsung. 4000 mAh не са малко и устройството може да осигури ден на автономна употреба за всички, които използват телефона си активно. Ако го натоварвате по-малко, един заряд може да ви стигне за два или дори повече дни. В същото време нашите тестове с PCMark осигуриха резултат от 11 часа и 33 минути, което не е особено впечатляващо, защото със същия капацитет на батерията Moto G6 Play например постига с 3 часа по-дълго време на работа. Както обикновено, се поддържа бързо зареждане с кабел или безжично.

S Pen

Основното функционално подобрение на Galaxy Note9 е свързано с писалката S Pen. За пръв път тя се е сдобила с Bluetooth възможности, а ползването на спецификацията на стандарта LE (Low-Energy) осигурява работа при ниска консумация на енергия. Това означава, че джаджата е снабдена с батерия, но на практика има суперкондензатор, който се зарежда при всяко поставяне в устройството за едва 40 секунди. След това може да осигури 30 минути на работа или 200 натискания на бутона. След изчерпване на заряда стилусът продължава да работи и да се ползва за рисуване, отваряне на приложения, скролиране и т.н., но просто не може да служи за дистанционно управление на някои функции.

Добавката отново разпознава 4096 степени на натиск и има връх с дебелина 0.7 мм, а в комплекта влизат резервни върхове, които могат да се сменят при нужда. Стилусът е с цвета на устройството с изключение на синята версия на телефона, която идва с жълтa писалка. Всички познати функции също са налице - като опцията за писане върху екрана в заключено състояние на смартфона, изрязване на съдържание, създаване на GIF анимации от клипове, превод от чужди езици и др., които са достъпни през опцията Air Command. Продължително натискане на бутона на S Pen по подразбиране активира камерата, но можете да промените това в настройките и да изберете друго приложение.

При пусната камера, с двойно кликване преминавате между основната и предната камера, а с единично натискане правите снимка - така стилусът може да се ползва като ефективно дистанционно. Функцията е много полезна особено ако правите селфита и е трудно да натиснете бутона върху екрана или пък някой от бутоните за контрол на звука, което на свой ред може да разклати телефона и доведе до размазани снимки. Bluetooth възможностите позволяват още преминаване между слайдове в презентация, навигиране в Chrome (напред и назад в активен прозорец) или пък управление на музикалния плеър. Засега няма много приложения, които могат да се управляват така, но Samsung осигурява на разработчиците SDK за интегриране на функциите в техните продукти.

Камера

Galaxy Note9 предлага камерите, които вече видяхме в Galaxy S9+, и те до голяма степен се представят по същия начин. Основната камера е двойна с два 12МР сензора. Единият има променлива бленда f/1.5-2.4 и 26mm широкоъгълна оптика, а другият е снабден с фиксирана бленда f/2.4 и 52mm оптика за двукратно приближение. И двата сензора имат оптична стабилизация, а основният се възползва от Dual Pixel система за автофокус, която работи много бързо. Основната промяна при камерата е софтуерна. Компанията е последвала тенденцията за използване на технологии за изкуствен интелект за подобряване на заснетите снимки - подобни добавки вече предлагат Huawei, LG, Xiaomi, Sony и други.

Подобно на другите решения и това на Samsung на име Scene Optimizer се грижи за разпознаване на сцената и за оптимизиране на настройките на камерата според обектите и условията в нея. Технологията, която може да се изключи от настройките, използва алгоритми за машинно обучение за разпознаването на около 20 типа сцени като храна, цветя, пейзажи, снимки на закрито и т.н. и след това настройва цветовете според начина на класифициране на сцената. Функцията работи и без да е нужна връзка с интернет, като коригира наситеност на цветовете, баланс на бялото, яркост и контраст, за да опита да осигури най-качествената снимка.

Като цяло корекциите на Scene Optimizer не са толкова сериозни като например намесата на изкуствения интелект в Huawei P20 Pro, но все пак се забелязват. Функцията, която трудно може да мине за нещо революционно, ще ви снабди с подходящи за споделяне в социалните мрежи снимки, но не се надявайте на чудеса. Направи ни впечатление, че при снимане на хора не се показва предложение за активиране на портретния режим, както това става в P20 Pro, а трябва ръчно да преминете към функцията Live Focus. Така или иначе, камерата на Galaxy Note9 е достатъчно способна и без добавките с ИИ и в това се убедихме още при тестовете на Galaxy S9+. Тя ще ви снабди с кадри с много детайли и ярки цветове, а освен това широката бленда подобрява представянето при намалена осветеност.

Друга интересна софтуерна функция на камерата се нарича Flaw Detection. Тя също се грижи за получаването на по-качествени снимки, като предупреждава, ако някой в снимката в мигнал, ако има силна светлина зад обекта, ако обективът е зацапан или пък ако в кадъра има движение, което е довело до размазано изображение. Това определено е полезна добавка, която бихме се радвали да видим в повече телефони. Камерата отново поддържа функцията AR Emoji, която все още смятаме за ненужна, и пак може да заснема клипове с резолюция 720p и кадрова честота 960fps. Продължителността им обаче е увеличена до 0.4 секунди, които при възпроизвеждане се разтеглят до 12 секунди. Ако искате да снимате стандартно видео, можете да го направите в резолюция 4K и при честота 60 fps. Предната камера е същата като тази в Galaxy S9+, което означава 8МР с бленда f/1.7 и автофокус.

Тестови снимки и видео

Заключение

Без съмнение Galaxy Note9 е най-добрият смартфон на Samsung, но както се оказа, е и най-скъпият в историята на компанията. Устройството предлага мощен хардуер, прецизна изработка, повече памет и един от най-добрите мобилни дисплеи, които можете да откриете на пазара в момента. Стилусът S Pen също е получил допълнителна функционалност с добавянето на Bluetooth и вече може да се ползва за повече неща, а освен това и батерията е получила сериозно увеличение, което позволява на устройството да осигури поне на ден на автономна работа.

Във фотографско отношение откриваме познатите от Galaxy S9+ камери, които се представят много добре, но към тях вече е добавен и модерният напоследък изкуствен интелект. Приветстваме и възможността за ползване на DeX режима без специализирана докинг станция. Ако търсите най-доброто от Samsung, устройството е готово да ви го осигури, но ако вече притежавате Galaxy S9+, според нас е по-добре да изчакате идването на Galaxy S10 през пролетта на следващата година.

Дизайн

На пръв поглед Galaxy Note9 прилича много на Galaxy Note8. Устройството запазва познатата форма, която е по-ъгловата от тази на Galaxy S9+, и това е един от начините на компанията да покаже, че насочва двете серии към различни потребители. Другият, разбира се, е добавянето на стилуса S Pen, който тази година се е сдобил с допълнителна функционалност. Писалката отличава серията Galaxy Note достатъчно добре от останалите модели на пазара и помага на Samsung да я позиционира като предназначена за бизнес или пък за креативна употреба, но тази година компанията реши да потърси вниманието и на други потребители - геймърите. За това обаче ще стане дума по-късно.

Както споменахме, Galaxy Note9 е като ъгловата версия на Galaxy S9+, защото компанията продължава с дизайнерския език, който въведе още през 2015 година с Galaxy S6. Всяка година виждаме еволюционни промени във вида на устройствата, изработени от метал и стъкло, но най-голямата промяна дойде със серията Galaxy S8, която предложи дисплеи с издължено съотношение и намалени странични рамки. Тази насока се пренесе и в серията Galaxy Note с Galaxy Note8, а тази година продължава в Galaxy Note9. Изработката е на познатото висок ниво с извити панели Gorilla Glass 5 и междинна алуминиева рамка, но честно казано този дизайн вече започва да омръзва и ни се иска да видим някаква промяна.

Върху дясната страна откриваме бутон за включване, а в върху лявата са поставени тези за контрол на звука и за активиране на асистента Bixby. Отдолу намираме стандартен жак за слушалки, USB-C порт, говорител и слот за поставяне на писалката, но по някаква причина Samsung все още не обръща внимание на симетрията и USB порта не е центриран. В интерес на истината, нещата се подобряват с всеки нов телефон на корейците и се надяваме един ден да видим напълно симетрично разположение на всички елементи. Това може и да изглежда маловажно, но много потребители държат на подобни неща и дават за пример продуктите на Apple. Тази година и Huawei наблегна много на симетрията в серията P20.

Въпросът за симетричността стои и за дизайна на задния панел. Той съдържа правоъгълен сензор за отпечатъци и хоризонтална зона с двойна камера, светкавица и сензор за пулс, които също не са добре центрирани, а това създава известно усещане за прибързаност в проектирането на външния вид на телефона. Сензорът за отпечатъци е на нова позиция спрямо този в Galaxy Note8, но въпреки това използването му не е много лесно - разположен е високо, а освен това е сравнително малък. Винаги можете да използвате и системата за интелигентно сканиране, която комбинира лицево разпознаване със сканиране на ириса, но понякога тя не сработва, а освен това не може да се похвали с бързина.

За щастие, Galaxy Note9 отново е водоустойчив (IP68), което осигурява допълнително спокойствие, защото все пак цената му е почти 2000 лева и случайно намокряне е най-малкото, което искате да го сполети. Добавени са и два говорителя, които звучат добре и осигуряват силен и ясен звук. Ширината, дебелината и теглото на телефона са се увеличили леко спрямо Galaxy Note9, а височината остава почти непроменена. С размери 161.9 x 76.4 x 8.8 мм и тегло 201 грама смартфонът определено не е за почитателите на малки телефони или пък за желаещите да използват мобилното си устройство с една ръка - с Galaxy Note9 това е изключително трудно.

Дисплей

Промяната в размерите на телефона е оправдана с добавянето на по-голям OLED дисплей - размерите му са се увеличили от 6.3" до 6.4", а резолюцията остава непроменена - 1440 x 2960 пиксела за съотношение 18.5:9. Компанията е успяла да намали ширината на зоните под и над дисплея, което е добра новина, а освен това се въздържа от включване в тенденцията за изрязване на панелите, което също ще зарадва мнозина. Дисплеят отново е с извити страни, но в по-малка степен спрямо Galaxy S9+. Панелът осигурява обичайните ярки цветове, висок контраст, детайлност и големи ъгли на видимост, които сме свикнали да получаваме от OLED дисплеите на Samsung. Експерти го определиха за най-добрия дисплей на Samsung и вероятно това е така, но освен това е един от най-добрите мобилни екрани изобщо.

Производителност и батерия

В хардуерно отношение отново откриваме прилики с Galaxy S9+. Устройството пак разчита на осемядрен чипсет Exynos 9810 (Snapdragon 845 на други пазари) и има 6GB RAM, но вградената памет на базовата версия се е удвоила до 128GB. Компанията предлага и вариант с 8GB RAM и 512GB памет, която може да се увеличи с карта до 1TB, но той ще се предлага на ограничен брой пазари. Всичко това подсказва, че устройството осигурява впечатляващи възможности за многозадачна работа, като няма проблем за едновременно ползване на тежки приложения. Така можете да оставите и повече приложения на заден фон, а когато превключите към тях, те винаги ще показват най-актуалната информация, без да се налага да опреснявате.

Телефонът реагира бързо, приложенията се отварят пъргаво и няма намек от забавяне или накъсване при скролиране, но подобно представяне можете да получите и от други флагмански модели, защото във високия клас силите вече са изравнени. На пазара вече има много устройства с флагманския чипсет Snapdragon 845, а и цената им е по-ниска. Смартфонът се справя чудесно и с играта Fortnite, която дебютира за Android именно с него. Както споменахме, Samsung иска да спечели с Galaxy Note9 и геймърите и затова е включила в телефона система за течно охлаждане, която има за цел да намали температурата на процесора при продължителните игрови сесии. Тя работи добре, като отвежда топлината и я разсейва в корпуса на телефона, но това означава, че на свой ред той се нагрява сериозно.

Устройството отново поддържа режима DeX, който му позволява да се превърне почти в компютър при връзка с монитор, мишка и клавиатура, но за разлика от преди за това не се изисква специална докинг станция. Компанията последва примера на Huawei и позволи на устройството да активира режима DeX при ползване на обикновен USB-C към HDMI адаптер, което е голям плюс. Не че този режим ще се ползва от много хора, но може да е от помощ особено в комбинация с новите възможности на S Pen за управление на презентации. Не ни допадна това, че Galaxy Note9 се появи на пазара с Android Oreo, въпреки че Google вече беше представила версия 9. Samsung можеше да положи усилия, за да го пусне с най-актуалното издание на платформата, а вместо това платилите сериозна сума за смартфона ще трябва да чакат месеци, за да получат ъпдейт до Pie.

Смартфонът е снабден и с батерия с по-голям капацитет спрямо своя предшественик и всъщност спрямо всеки друг телефон на Samsung. 4000 mAh не са малко и устройството може да осигури ден на автономна употреба за всички, които използват телефона си активно. Ако го натоварвате по-малко, един заряд може да ви стигне за два или дори повече дни. В същото време нашите тестове с PCMark осигуриха резултат от 11 часа и 33 минути, което не е особено впечатляващо, защото със същия капацитет на батерията Moto G6 Play например постига с 3 часа по-дълго време на работа. Както обикновено, се поддържа бързо зареждане с кабел или безжично.

S Pen

Основното функционално подобрение на Galaxy Note9 е свързано с писалката S Pen. За пръв път тя се е сдобила с Bluetooth възможности, а ползването на спецификацията на стандарта LE (Low-Energy) осигурява работа при ниска консумация на енергия. Това означава, че джаджата е снабдена с батерия, но на практика има суперкондензатор, който се зарежда при всяко поставяне в устройството за едва 40 секунди. След това може да осигури 30 минути на работа или 200 натискания на бутона. След изчерпване на заряда стилусът продължава да работи и да се ползва за рисуване, отваряне на приложения, скролиране и т.н., но просто не може да служи за дистанционно управление на някои функции.

Добавката отново разпознава 4096 степени на натиск и има връх с дебелина 0.7 мм, а в комплекта влизат резервни върхове, които могат да се сменят при нужда. Стилусът е с цвета на устройството с изключение на синята версия на телефона, която идва с жълтa писалка. Всички познати функции също са налице - като опцията за писане върху екрана в заключено състояние на смартфона, изрязване на съдържание, създаване на GIF анимации от клипове, превод от чужди езици и др., които са достъпни през опцията Air Command. Продължително натискане на бутона на S Pen по подразбиране активира камерата, но можете да промените това в настройките и да изберете друго приложение.

При пусната камера, с двойно кликване преминавате между основната и предната камера, а с единично натискане правите снимка - така стилусът може да се ползва като ефективно дистанционно. Функцията е много полезна особено ако правите селфита и е трудно да натиснете бутона върху екрана или пък някой от бутоните за контрол на звука, което на свой ред може да разклати телефона и доведе до размазани снимки. Bluetooth възможностите позволяват още преминаване между слайдове в презентация, навигиране в Chrome (напред и назад в активен прозорец) или пък управление на музикалния плеър. Засега няма много приложения, които могат да се управляват така, но Samsung осигурява на разработчиците SDK за интегриране на функциите в техните продукти.

Камера

Galaxy Note9 предлага камерите, които вече видяхме в Galaxy S9+, и те до голяма степен се представят по същия начин. Основната камера е двойна с два 12МР сензора. Единият има променлива бленда f/1.5-2.4 и 26mm широкоъгълна оптика, а другият е снабден с фиксирана бленда f/2.4 и 52mm оптика за двукратно приближение. И двата сензора имат оптична стабилизация, а основният се възползва от Dual Pixel система за автофокус, която работи много бързо. Основната промяна при камерата е софтуерна. Компанията е последвала тенденцията за използване на технологии за изкуствен интелект за подобряване на заснетите снимки - подобни добавки вече предлагат Huawei, LG, Xiaomi, Sony и други.

Подобно на другите решения и това на Samsung на име Scene Optimizer се грижи за разпознаване на сцената и за оптимизиране на настройките на камерата според обектите и условията в нея. Технологията, която може да се изключи от настройките, използва алгоритми за машинно обучение за разпознаването на около 20 типа сцени като храна, цветя, пейзажи, снимки на закрито и т.н. и след това настройва цветовете според начина на класифициране на сцената. Функцията работи и без да е нужна връзка с интернет, като коригира наситеност на цветовете, баланс на бялото, яркост и контраст, за да опита да осигури най-качествената снимка.

Като цяло корекциите на Scene Optimizer не са толкова сериозни като например намесата на изкуствения интелект в Huawei P20 Pro, но все пак се забелязват. Функцията, която трудно може да мине за нещо революционно, ще ви снабди с подходящи за споделяне в социалните мрежи снимки, но не се надявайте на чудеса. Направи ни впечатление, че при снимане на хора не се показва предложение за активиране на портретния режим, както това става в P20 Pro, а трябва ръчно да преминете към функцията Live Focus. Така или иначе, камерата на Galaxy Note9 е достатъчно способна и без добавките с ИИ и в това се убедихме още при тестовете на Galaxy S9+. Тя ще ви снабди с кадри с много детайли и ярки цветове, а освен това широката бленда подобрява представянето при намалена осветеност.

Друга интересна софтуерна функция на камерата се нарича Flaw Detection. Тя също се грижи за получаването на по-качествени снимки, като предупреждава, ако някой в снимката в мигнал, ако има силна светлина зад обекта, ако обективът е зацапан или пък ако в кадъра има движение, което е довело до размазано изображение. Това определено е полезна добавка, която бихме се радвали да видим в повече телефони. Камерата отново поддържа функцията AR Emoji, която все още смятаме за ненужна, и пак може да заснема клипове с резолюция 720p и кадрова честота 960fps. Продължителността им обаче е увеличена до 0.4 секунди, които при възпроизвеждане се разтеглят до 12 секунди. Ако искате да снимате стандартно видео, можете да го направите в резолюция 4K и при честота 60 fps. Предната камера е същата като тази в Galaxy S9+, което означава 8МР с бленда f/1.7 и автофокус.

Тестови снимки и видео

Заключение

Без съмнение Galaxy Note9 е най-добрият смартфон на Samsung, но както се оказа, е и най-скъпият в историята на компанията. Устройството предлага мощен хардуер, прецизна изработка, повече памет и един от най-добрите мобилни дисплеи, които можете да откриете на пазара в момента. Стилусът S Pen също е получил допълнителна функционалност с добавянето на Bluetooth и вече може да се ползва за повече неща, а освен това и батерията е получила сериозно увеличение, което позволява на устройството да осигури поне на ден на автономна работа.

Във фотографско отношение откриваме познатите от Galaxy S9+ камери, които се представят много добре, но към тях вече е добавен и модерният напоследък изкуствен интелект. Приветстваме и възможността за ползване на DeX режима без специализирана докинг станция. Ако търсите най-доброто от Samsung, устройството е готово да ви го осигури, но ако вече притежавате Galaxy S9+, според нас е по-добре да изчакате идването на Galaxy S10 през пролетта на следващата година.

 • [url=https://www.sammobile.com/2019/01/04/stable-galaxy-note-9-android-pie-update-rolling-out/]Stable Galaxy Note 9 Android Pie update rolling out now![/url]
  vstorm
 • [url=https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_note9_will_get_android_9_pie_on_january_15-news-34857.php]Samsung Galaxy Note9 will get Android 9 Pie on January 15[/url]
  vstorm
 • Ако става дума за начесване на краста, имате достатъчно търпение, държите да е модел на Самсунг, бих Ви препоръчал да чакате за Ноут 10. Лятото също реших като Вас да взема този модел, беше по-скоро от любопитството, но и цената беше много по- примамлива (поради промоция)под 980 лв. На тази цена и сега бих го направил.;)
  gog88
 • 1200-1300 от Теленор. Да, ползвам два айфона и реално нямам нужда от друго. Става въпрос за начесване на краста. Писалката дали ми трябва, зависи дали може да се ползва с приложения на трети страни. Но така като гледам, май ще е по-добре крастата да се начеса със S10.
  AgentOrange
 • По начина по който си задал въпроса смятам, че нямаш необходимост от Ноут 9. Относно това дали си струва да го купиш, за мен водещо е цената на която ще го вземеш. S10 ще има поне три разновидности, но ако държиш на писалката значи си заслужава да го купиш дори 3,5 месеца след като официално е на пазара.
  gog88
 • Здравейте маниаци, Струва ли си покупката на Ноут 9 през настоящия месец, предвид предстоящото до няколко месеца излизане на S10 и предвид това, че в момента не съм на зор.
  AgentOrange
 • Моля някой собственик (особено, ако преди това е бил с Айфон), да ми сподели има ли вградено приложение за четене на електронни книги, колко време изкарва със заредена напълно батерия при нормална употреба (средно десетина минути разговори на ден, малко сърфиране, малко чат, гледане на видео и филми от НВО Го и слушане на онлайн радио), и най-вече - има ли бърз начин за прехвърляне на контактите от Айфон на Ноте 9?
  Воден-дух
 • Това е линка, но статията вече е свалена... Може да е някакъв бъг, а покрай денят на благодарността няма кой да го оправи.
  chilko
 • Трябва да си се логнал в дадения сайт, за да те прати линка директно в статията. Явно chilko е копирал адреса, докато е бил влезнал със акаунта си и за това праща гостите на сайта в началната страница.
  iWolff
 • Ама дай линк към статията, не към сайта...
  Вито
 • Естествено, че snapdragon са по-добри от сделаните набързо exynos-и на самсунг.
  В@НК0
 • Интересен материал, който показва колко по-добра е версията със Snapdragon 845 - https://www.anandtech.com/show/13582/samsung-galaxy-note9-performance-review-snapdragon-vs-exynos
  chilko
 • [Quote]Малко за батерията.  линк [/Quote] Това видео да го гледат собствениците на айфони :D
  Legolaself01
 • Малко за батерията. https://m.youtube.com/watch?v=r9W9wb8nwEc&feature=youtu.be
  danilov
 • 82.00 Получен превод в лева ИНФОТЕЛ 2000 ООД
  hristonikolov
 • 82 лв ли ви преведоха по сметката или 81,90 лв;)
  gog88
 • Днес си проверих сметката, за върнатия Ноте 4 са ми превели допълнително 82 лева - оценен за 482 лева :D
  hristonikolov
 • Влизам в темата за Note 9, а в последните 10 коментара виждам само IPhone X... Айде спрете с оспамването на темите. Модераторите да трият постовете несвързани с темите...Преди години, като се регистрирах тук, всяка тема с проблем, имаше решение или се търсеше такова. Сега във всяка тема е пълен ташак...
  z_i_k_o
 • Чети https://m.gsmarena.com/counterpoint_iphone_x_reaches_60m_shipments_accounts_for_half_of_iphone_revenue-news-33216.php
  Prasko1993
 • [Quote]Що за човек и с какви умствени възможности трябва да си [/Quote] Не ти ли омръзна да обиждаш по най-просташкия начин хора, които опитват да общуват нормално в този форум? Кеф ти прави да храниш всеки, който мисли различно от теб, нали? Приеми, че има хора, които са много по-умни от теб, много по-богати и с много по-висока култура от твоята. Омръзна ми на мен да ти чета заядливите, подигравателни и обидни постове към кой ли не...
  algor